Αττική: Πώς θα ενισχυθεί το «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας;

Οκτώ υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής τοποθετούνται στο naftemporiki.gr πριν από την κάλπη
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 11:32
UPD:12:23
A- A A+

Ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης απαντούν σε πέντε κοινά ερωτήματα του naftemporiki.gr οι Γιάννης Σγουρός, Ρένα Δούρου, Γιώργος Κουμουτσάκος, Παύλος Χαϊκάλης, Θανάσης Παφίλης, Μαρία Γιαννακάκη, Θάνος Τζήμερος και Αντώνης Γάκης. Σήμερα: Πώς προτίθεστε να ενισχύσετε το «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας στην περιφέρεια Αττικής;

  • Αύριο: Πώς θα αναβαθμιστεί η ποιότητα διαβίωσης στην Αττική;

Γιάννης Σγουρός
Αττική - Μόνο με έργο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας απαιτεί τη συμβολή όλων για να επιλυθεί. Θα είμαι ξεκάθαρος σε αυτό για να αποφεύγονται οι λαϊκισμοί και τα ευχολόγια: Οι δυνατότητες που έχουμε εξαρτώνται άμεσα από τις αρμοδιότητές μας. Όπως γνωρίζετε η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει τις αρμοδιότητες της Πρόνοιας, ώστε να μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη καταθέσει σειρά προτάσεων όπως η διάθεση ποσού 7 εκ. Ευρώ στους δημότες του Θριασίου προκειμένου να συνδεθούν με το αποχετευτικό δίκτυο, 10 εκ. ευρώ στον ΟΑΕΔ για τη δημιουργία Προγράμματος Απασχόλησης νέων έως 29 ετών, η διάθεση ποσού 5 εκ. Ευρώ για τη στήριξη των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς, αλλά για μια ακόμη φορά η απραξία της κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, είχε ως αποτέλεσμα να μην προχωρήσει καμία από τις προτάσεις μας.

Όμως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, έχουμε δρομολογήσει και υλοποιήσει σειρά έργων στους Δήμους με δικούς μας πόρους ώστε οι Δήμοι, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο τα δικά τους χρήματα, να προχωρούν σε κοινωνικές δράσεις. Για παράδειγμα, από τη δημιουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, μια οικογένεια εξοικονομεί περίπου 300-500 Ευρώ μηνιαίως’ από τη δημιουργία Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων απαλλάσσονται οι πολίτες από το μηνιαίο άδειασμα των βόθρων που κοστίζει 100-200 Ευρώ το μήνα.

Ρένα Δούρου
Δύναμη Ζωής

EUROKINISSI

Με την ανθρωπιστική κρίση που διανύουμε, είναι προφανές ότι η επιστράτευση όλων των δυνάμεων της περιφέρειας για την κάλυψη των πρώτων αναγκών επιβίωσης όσων υποφέρουν περισσότερο σε τροφή, στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η δημιουργία νέων και μόνιμων θέσεων εργασίας έχει επείγοντα χαρακτήρα. Θα επιδιώξουμε τη δημιουργία μίας ασπίδας προστασίας των κοινωνικά αδύναμων. Με την ενεργοποίηση προγραμμάτων για τη σίτιση απόρων μαθητών, με την ενίσχυση κοινωνικών παρεμβάσεων σε δήμους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, π.χ. το Πέραμα, τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών – σήμερα δεν αντιστοιχεί ούτε μισός ανά δήμο!

Γιώργος Κουμουτσάκος
180o - H Aττική αλλάζει πρόσωπο

Στο πρόγραμμά μας έχουμε προτάξει την κοινωνική διάσταση. Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης οφείλει να είναι, και για μας είναι, η απόλυτη προτεραιότητα της Πολιτείας. Στην εποχή της κρίσης και των μεγάλων κοινωνικών αναγκών δεν νοείται αδιάθετο πλεόνασμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Απαιτείται άμεση αξιοποίηση σε κοινωνικούς στόχους. Αυτό έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε και γι’ αυτό έχουμε ήδη παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις: Την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων με την αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων, που «ρημάζουν».

Τη διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής με σύναψη ειδικών συμβάσεων με ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ για τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Τη στέγαση οργανώσεων εθελοντικής προσφοράς σε έναν «Πολυχώρο Αλληλεγγύης», προκειμένου να διαμορφώνονται συνέργειες και να παράγεται προστιθέμενη αξία.

Είναι δέσμευσή μας να αξιοποιήσουμε τους πόρους του νεοσυσταθέντος «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους». Και όλα αυτά σε σταθερή συνεργασία με την Εκκλησία, καθώς και τους δήμους και τις πρωτοβουλίες πολιτών.

Θα ήθελα ακόμα να αναφερθώ στην πολύτιμη συνεισφορά των συμπολιτών μας που εργάζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας. Με τον καθημερινό τους μόχθο, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, εργάζονται για να ζούμε σε ένα καλύτερο, πιο καθαρό περιβάλλον. Αυτοί χρειάζονται επίσης τη στήριξη και προσοχή μας.

Παύλος Χαϊκάλης
Αττική – Συμμέτοχοι στο αύριο

FOSPHOTOS
Για να ενισχύσει κανείς το «δίχτυ» προστασίας, πρέπει κατ’ αρχήν να το απλώσει.  Σήμερα η Περιφέρεια Αττικής, παρά τη δυναμική που της προσδίδει το γεγονός ότι στα όριά της συγκεντρώνεται το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού, κρατά αποστάσεις από την πραγματικότητα.  Αν ρωτήσετε τους κατοίκους τι είναι Περιφέρεια, σε μεγάλο ποσοστό  δεν θα ξέρουν να σας απαντήσουν.  Πεποίθησή μας είναι ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να είναι ένας απρόσωπος θεσμός στην πυραμίδα της διοίκησης γι αυτό και ο συνδυασμός μας δίνει μεγάλο βάρος στο κοινωνικό έργο.  Στόχος μας είναι, σε συνεργασία και με τους Δήμους, να αναπτύξουμε δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, την υποστήριξη ΑΜΕΑ αλλά και την αντιμετώπιση πολλών ακόμα σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία μας. 

Και επειδή η απάντηση μου, μπορεί κάποιοι να πουν ότι, περιγράφει ένα «όραμα» αλλά οι συμπολίτες μας απαιτούν κάτι πιο απτό σας βεβαιώνω ότι το κοινωνικό μας πρόγραμμα δεν είναι καθόλου ουτοπικό.  Πέρα από την απελευθέρωση πόρων που προανέφερα ή/και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, υπάρχουν σήμερα περί τα 200.000 κληροδοτήματα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα ενώ μπορούν να έχουν το σημαντικότερο ρόλο  στη δημιουργία δομών στήριξης ανέργων, ΑΜΕΑ και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.   

Θανάσης Παφίλης
Λαϊκή Συσπείρωση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διοίκηση της περιφέρειας μέχρι σήμερα αντί να αναπτύξει κοινωνικές δομές, που θα ανακούφιζαν τα πιο φτωχά στρώματα δηλ. τους ανέργους, τους αστέγους τους ανασφάλιστους εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες, χρηματοδοτεί για τέτοιες δράσεις διάφορες ΜΚΟ και δομές της εκκλησίας.

Η δική μας θέση είναι ότι σήμερα πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια που διαθέτει η περιφέρεια για τη σίτιση των μαθητών και τη θέρμανση των σχολείων, τη λειτουργία ξενώνων για φιλοξενία αστέγων, συσσίτια για φτωχές οικογένειες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανέργων και ανασφάλιστων την εξασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης των λαϊκών στρωμάτων στα πάρκα και τις παραλίες της Αττικής με αναβαθμισμένες υπηρεσίες από την περιφέρεια. Η δράση για την ανάπτυξη κέντρων πρόληψης κατά των ναρκωτικών και μονάδων απεξάρτησης σε συνεργασία με δήμους είναι ανεπαρκής.

Μαρία Γιαννακάκη
Παρέμβαση για την Αττική

EUROKINISSI

Αν και οι κοινωνικές υποδομές είναι αρμοδιότητα των Δήμων σε καμία περίπτωση η Περιφέρεια δεν μπορεί να απουσιάζει. Μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή αυτής της πραγματικότητας παρέχοντας πόρους αλλά και τεχνογνωσία για την υποστήριξη των ασθενέστερων διοικητικά Δήμων. Στόχος της παρέμβασης της Περιφέρειας είναι εντός των επόμενων δύο ετών όλοι οι Δήμοι της Αττικής να διαθέτουν τουλάχιστον ένα κοινωνικό παντοπωλείο, μία δομή ανταλλακτικής οικονομίας και γενικότερα το ελάχιστο των δομών που απαιτούνται ώστε να μπορέσουν να συνδράμουν αυτούς που έχουν ανάγκη, η αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι δίπλα στον πολίτη, είναι η ίδια η φύση της άλλωστε αυτή. Σκοπεύουμε να το κάνουμε πράξη αντί για λαμπερές φιέστες εμείς επιθυμούμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας που δεν θα αφήνει κανέναν να πέσει από αυτό σε ζητήματα υγείας και κάλυψης βασικών αναγκών.

Θάνος Τζήμερος
Δημιουργούμε μαζί!

Στόχος, κατ’ αρχάς, είναι κανένας κάτοικος του Λεκανοπεδίου να μην στερείται τροφής, στέγης και περίθαλψης. Είναι απίστευτο το ότι υπάρχουν ακόμα δημόσια κτήρια κλειστά ή ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν, τη στιγμή που συνάνθρωποί μας ξεπαγιάζουν στον δρόμο. Το κόστος για τη λειτουργία τέτοιων καταφύγιων των απόρων δεν είναι απαγορευτικό, ιδιαίτερα αν το συγκρίνουμε με το κόστος της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ύπαρξης. Σ’ αυτή την προσπάθεια θα έχουμε συνεργάτες τους πολίτες, οι οποίοι μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας αμφίδρομης επικοινωνίας θα ενημερώνουν τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας. Παράλληλα η Περιφέρεια θα ενισχύσει τις προνοιακές δομές για τους ανάπηρους, τα παιδιά που λόγω οικογενειακών δυσκολιών χρειάζονται φιλοξενία και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Όμως, ας μην ξεχνούμε ότι το δίχτυ κονωνικής προστασίας χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη είναι εύθραυστο. Την αλληλεγγύη την δημιουργούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Χρειάζεται συναισθηματικό υπόβαθρο, σε μια κατακερματισμενη χώρα. Η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλει σ΄αυτό ενισχύοντας κοινωνικές πρωτοβουλίες, εθελοντές και συλλογικότητες. Είναι κάτι που επίσης δεν απαιτεί πολλά χρήματα. Επειδή οι εθελοντές ό,τι κάνουν το κάνουν από περίσσευμα ψυχής, η ενίσχυση του έργου τους, ακόμα και σε είδος, θα έχει πολλαπλάσια οφέλη.

Αντώνης Γάκης
ΑΝΑΣΑ

Κοινωνική πρόνοια και δομές για τον ασθενή, τον άνεργο, τον κοινωνικά αδύναμο. Να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) αλλά και την εθελοντική πρόσφορα των συμπολιτών μας για να υπάρχει πρωτοβάθμιο περίθαλψη ιατρική και φαρμακευτική ΔΩΡΕΑΝ.Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Αντί για την κατασπατάληση των κονδυλίων για φιέστες και προσωπικές χάρες σε δημάρχους να έχουμε την πυξίδα της Περιφέρειας  προσανατολισμένη  στην καθημερινή ανάγκη του διπλανού μας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή