Οι επιπτώσεις της λιτότητας στην Υγεία στο άτυπο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε.

Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014 17:08
UPD:17:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Οι υπουργοί Υγείας θα εξετάσουν την ανάγκη ανάπτυξης συστημάτων που θα χαρακτηρίζονται από την ισότητα στην πρόσβαση, ενώ θα συζητήσουν σχετικά με το ποιες υπηρεσίες θα διατηρηθούν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περικοπών.

A- A A+

Τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ιατρική περίθαλψη και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας λόγω της μετανάστευσης, θα εξετάσει το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 28 και 29 Απριλίου, στην Αθήνα.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του έντυπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές χώρες, άλλες σε μικρότερο, άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ασκεί πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και αναγκάζει τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν πληγεί πιο σκληρά από την ύφεση, να επιβάλουν μέτρα λιτότητας με συνέπεια την περικοπή δαπανών και στον τομέα της υγείας. Αυτή η κατάσταση απαιτεί την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερο αποτελεσματικά και χαμηλού κόστους συστημάτα υγείας.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας θα εξετάσουν, σύμφωνα με την Agence Europe, τις πιο αποτελεσματικές δράσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντοχή των συστημάτων υγείας, καθώς και η έγκαιρη εφαρμογή τους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τωρινές και μελλοντικές κοινωνικές ανάγκες.

Επίσης, οι υπουργοί Υγείας θα εξετάσουν την ανάγκη ανάπτυξης συστημάτων που θα χαρακτηρίζονται από την ισότητα στην πρόσβαση, ενώ θα συζητήσουν σχετικά με το ποιες υπηρεσίες θα διατηρηθούν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περικοπών.

Μετανάστες

Επιπλέον, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα εξεταστεί και το θέμα των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και των προβλημάτων που αυτές προκαλούν στις αρχές. Αν και η αυξημένη μετανάστευση δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, τα μεταναστευτικά ρεύματα ελέγχονται, πλέον, δύσκολα, ενώ οι εθνοτικές ομάδες γίνονται όλο και πιο ετερογενείς, κάτι που σημαίνει πως οι ανάγκες τους σε υγειονομική περίθαλψη διαφέρουν.

Όπως αναφέρεται, οι μετανάστες είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στη φτώχεια και την ανασφάλεια, γεγονός που ασκεί πίεση στα συστήματα υγείας. Η ελληνική Προεδρία επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου δεν πρέπει να υποτιμώνται και πως δεν αφορούν αποκλειστικά την Ελλάδα. Εισάγοντας το ζήτημα αυτό στην ατζέντα του Συμβουλίου, η Προεδρία επιδιώκει την έναρξη συζητήσεων και συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Τέλος, οι υπουργοί Υγείας θα συζητήσουν την ανάγκη δημιουργίας βάσεων δεδομένων για τους μετανάστες και αν πρέπει να υπάρξει στατιστική μελέτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ακριβής αξιολόγηση της κατάστασης στην ΕΕ και σε κάθε κράτος μέλος. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή