Πιθανός εντοπισμός συντριμμιών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 23:57
UPD:13/03/2014 06:16
TWITTER/@TelegraphNews
A- A A+

Δορυφορικές φωτογραφίες που απεικονίζουν αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, η τύχη του οποίου αγνοείται από το Σάββατο σε περιοχή στα βόρεια των στενών της Μάλακα, δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε κινεζική κυβερνητική ιστοσελίδα.

Όπως μεταδίδει το BBC, πρόκειται για τρεις φωτογραφίες που δείχνουν ένα μεγάλο αντικείμενο που επιπλέει στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ειδήσεων της Κίνας, το μέγεθος των αντικειμένων φέρεται ότι είναι 13 επί 18 μέτρα, 14 επί 19 μέτρα και 24 επί 22 μέτρα.

Η λήψη των φωτογραφιών έγινε στις 9 Μαρτίου μια ημέρα μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους, όπως μετέδωσε το CNN.

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας δήλωσε πάντως ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα αντικείμενα που επιπλέουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας συνδέονται με το αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

«Οι κινεζικοί δορυφόροι έχουν εντοπίσει καπνό και ορισμένα αντικείμενα που επιπλέουν…Προς το παρόν δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτά σχετίζονται με το χαμένο αεροσκάφος», είπε στους δημοσιογράφους ο Λι Ζιαξιάνγκ.

Ο ίδιος ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ο στρατός της Μαλαισίας απέκρυπτε πληροφορίες σχετικά με το χαμένο αεροσκάφος.

Βιετναμέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι παρότι οι αρχές του Βιετνάμ έχουν ήδη ψάξει την περιοχή στην οποία οι κινεζικοί δορυφόροι εντόπισαν τα αντικείμενα, ένα αεροσκάφος έχει σταλεί ξανά στο σημείο.

«Είμαστε ενήμεροι και αποστείλαμε αεροπλάνα για να καλύψουν αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών», e;ipe  στο Reuters ο υφυπουργός Μεταφορών, Φαμ Κιού Τιού. «Σήμερα ένα (στρατιωτικό) αεροπλάνο θα ψάξει ξανά την περιοχή», πρόσθεσε.

Στρατιωτικός αξιωματούχους δήλωσε ότι το Βιετνάμ περίμενε να δει τις φωτογραφίες που ελήφθησαν την Κυριακή από ένα κινέζικο δορυφόρο στα ύδατα βορειοανατολικά της Κουάλα Λουμπούρ και νότια του Βιετνάμ προκειμένου να εντοπιστεί η ακριβής τοποθεσία για περαιτέρω επιθεώρηση.

Γιγαντιαία επιχείρηση

Ομάδες από εννέα χώρες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εντοπισμού του αεροσκάφους.

Η πτήση MH370, με 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος, είχε αναχωρήσει από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο και σταμάτησε να έχει επαφή με τις αρχές πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας από το πρωί του Σαββάτου

Νωρίτερα στρατιωτικά ραντάρ της Μαλαισίας εντόπισαν στίγμα το οποίο πιθανά να ανήκει στο αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

TWITTER/@ NEWS4JAX

Την ανακοίνωση έκανε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της πολεμικής αεροπορίας της Μαλαισίας.

Ο ανώτατος στρατιωτικός ανέφερε ότι το σημείο βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νήσου Πενάνγκ, στις δυτικές ακτές της Μαλαισίας. Ο Μαλαισιανός αξιωματούχος πρόσθεσε ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι οι πληροφορίες χρειάζονται επιβεβαίωση.

Οι αντιφατικές δηλώσεις για την πορεία της έρευνας, πάντως, περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το μυστήριο για την τύχη του Μπόινγκ 777.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία θετική πληροφορία για το πού μπορεί να βρίσκεται το αεροσκάφος ή έστω τα συντρίμμια του, εάν το τελευταίο έχει καταπέσει.

KTNV CHANNEL 13 ACTION NEWS

Το Μπόινγκ βρισκόταν για μία ώρα στον αέρα στη διαδρομή του προς το Πεκίνο από την Κουάλα Λουμπούρ, όταν σταμάτησε να επικοινωνεί με τον πύργο ελέγχου.

Μία θεωρία αναφέρει ότι προσπάθησε να αλλάξει πορεία και να επιστρέψει στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, ωστόσο η μαλαισιανή αεροπορία την απορρίπτει, σημειώνοντας ότι τα στρατιωτικά ραντάρ δείχνουν πορεία δυτικά, προς τα στενά της Μάλακα.

Το Σαββατοκύριακο είχε γίνει γνωστό ότι δύο άνδρες ταξίδευαν στην πτήση με κλεμμένα διαβατήρια. Όπως αποδείχθηκε, πρόκειται για Ιρανούς, χωρίς ωστόσο οι τελευταίοι να έχουν κάποια σύνδεση με τρομοκρατικές ομάδες.

Οι αρχές της Μαλαισίας συστήνουν προσοχή στην εκπόνηση σεναρίων για την τύχη του αεροσκάφους, από σεβασμό στην αγωνία των οικογενειών των επιβατών.

Ατύχημα ή τρομοκρατική ενέργεια, πάντως, οι οικογένειες των επιβαινόντων στο Μπόινγκ αναμένουν ενημέρωση για το τι έχει συμβεί στους οικείους τους.

Στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, εκατοντάδες άνθρωποι αποτίουν φόρο τιμής στους αγνοούμενους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή