Την στήριξή του στην Ουκρανία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, ενώ προειδοποίησε για ακόμη μια φορά τη Ρωσία ότι εάν δεν αλλάξει πορεία θα της επιβληθούν κυρώσεις.
«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας» στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το μήνυμα προς τη Ρωσία είναι το εξής, είπε ο Ομπάμα, «η Δύση θα αναγκαστεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα εάν δεν αλλάξει πορεία, ενώ έσπευσε να τονίσει ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Ακόμη ο Ομπάμα δήλωσε πως ελπίζει ότι η διπλωματία θα επιτρέψει τη ματαίωση του δημοψηφίσματος της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δε θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
Ο Αρσένι Γιατσενιούκ από την πλευρά του είπε ότι «δεν θα παραδοθούμε ποτέ» στη Ρωσία και εξέφρασε την ετοιμότητα του Κιέβου για συνομιλίες με τη Μόσχα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία είναι και παραμείνει μέρος της Δύσης.
«Μαχόμαστε για την ελευθερία μας, την ανεξαρτησία μας και θα παλέψουμε για την κυριαρχία μας. Δεν θα παραδοθούμε ποτέ» είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.
Συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ την Παρασκευή στο Λονδίνο Νέα συνάντηση στο Λονδίνο θα έχει την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κρίση στην Ουκρανία και να αποτραπεί το προγραμματισμένο για την Κυριακή δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα μου ζήτησε να φύγω αύριο το βράδυ (Πέμπτη) και να μεταβώ στο Λονδίνο για να συναντηθώ με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή και θα το κάνω», δήλωσε ο Κέρι ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Η δουλειά μας είναι να τους παρουσιάσουμε μια σειρά από επιλογές που θεωρούμε σκόπιμες, προκειμένου να προσπαθήσουν να σεβαστούν το λαό της Ουκρανίας, το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών» πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
G7: Καμία νομική ισχύ το δημοψήφισμα για την Κριμαία
Το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία δεν θα έχει «καμία νομική ισχύ», προειδοποίησαν την Τετάρτη οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, απειλώντας τη Μόσχα ότι θα υποστεί τις συνέπειες εάν δεν σταματήσει αμέσως τις προσπάθειές της για αλλαγή του καθεστώτος της χερσονήσου.
«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές της για τη στήριξη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, που παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα», τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μία ημέρα αφότου το κοινοβούλιο της χερσονήσου τάχθηκε υπέρ την ανεξαρτησία της περιοχής, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία.
Οι ηγέτες της G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία), στη συνεδρίαση των οποίων μετείχαν και οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα «διαδικασίας που βρίθει παρατυπιών» λόγω της ανεπαρκούς προετοιμασίας του, αλλά και της παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.
«Πέραν των συνεπειών σε ό,τι αφορά την ενότητα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η προσάρτηση της Κριμαίας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νομικό πλαίσιο που προστατεύει την ενότητα και την εθνική κυριαρχία όλων των κρατών», επισημαίνουν οι ηγέτες της G7 στην ανακοίνωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. «Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία κάνει αυτό το βήμα, εμείς θα αντιδράσουμε, μεμονωμένα και συλλογικά», προειδοποιούν.
Η G7 κάλεσε επίσης τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία, να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουκρανία και να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στη χερσόνησο.
Πηγή: Reuters