Αλυτο παραμένει το μυστήριο με το αεροσκάφος της Malaysia Airlines

Επεκτείνονται οι έρευνες
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 06:04
UPD:10:04
REUTERS/Lianhe Zaobao/Singapore Press Ho
A- A A+

Περιπλέκεται αντί να λύνεται το μυστήριο με το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από το Σάββατο.

Ο  αρχηγός της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του Boeing 777 επεκτάθηκαν στη θάλασσα Ανταμάν, εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειοδυτικά της αρχικής περιοχής των ερευνών.

Η θάλασσα Ανταμάν συνορεύει νότια με το βόρειο άκρο του ινδονησιακού νησιού της Σουμάτρας και ανατολικά και βόρεια με την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ.

Προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις στις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αεροσκάφους, η πολεμική αεροπορία της Μαλαισίας διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της στροφής εν πτήση, πριν το αεροσκάφος χαθεί από το ραντάρ».

EURONEWS

«Για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επεκτάθηκαν» σε παράκτια ύδατα δυτικά της χερσονήσου της Μαλαισίας, διευκρίνισε ο στρατηγός Ροντζαλί Ναούντ.

Διέψευσε, ωστόσο, χθεσινό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Berita Harian, που τον επικαλείτο, ότι το ραντάρ είχε εντοπίσει το αεροπλάνο πάνω από τα Στενά της Μάλακα, μεταξύ της Μαλαϊκής χερσονήσου, στη δυτική ακτή, και του ινδονησιακού νησιού της Σουμάτρας. Ο στρατηγός Ροντζαλί έκανε λόγο για «εντελώς ανακριβές» άρθρο.

EURONEWS

Οι αρχές στην Κουάλα Λουμπούρ υποστηρίζουν ότι το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχασε την επαφή με το Μπόινγκ ανοικτά των ανατολικών ακτών της Μαλαϊκής χερσονήσου νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου, σχεδόν μία ώρα μετά την απογείωσή του.

Η πολεμική αεροπορία της Μαλαισίας έκανε λόγο ήδη για πιθανή στροφή του αεροσκάφους, επικαλούμενη αναλύσεις από τα ραντάρ, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει δημόσια τις αναλύσεις αυτές.

Εν τω μεταξύ, ο εμπορικός διευθυντής της Malaysia Airlines, Χιού Ντανλίβι, δήλωσε ότι η εταιρεία «δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει» ότι οποιεσδήποτε ενέργειες του πληρώματος του αεροσκάφους μπορεί να προκάλεσαν την εξαφάνισή του.«Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι υπήρξε κάτι, ότι έγιναν κάποιες ενέργειες εντός του αεροσκάφους από το πλήρωμα που να προκάλεσαν την εξαφάνισή του», είπε.

Έκκληση για υπομονή και προσευχή

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ απηύθυνε σήμερα έκκληση για υπομονή και προσευχή, ζητώντας από τους πολίτες της χώρας να στηρίξουν την κυβέρνηση στην αποστολή της για τον εντοπισμό του αεροσκάφους σύντομα.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση από τον Αλλάχ με ηρεμία», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να αυξήσει τα μέσα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, με αεροσκάφη και πλοία προηγμένης τεχνολογίας. Είμαι βέβαιος ότι θα το βρούμε. Το ερώτημα είναι πότε. Υπό την παρούσα κατάσταση πρέπει να έχουμε υπομονή και να προσευχόμαστε», πρόσθεσε.

Ανέστειλε τις έρευνες από αέρος το Βιετνάμ

Το Βιετνάμ από την πλευρά του ανέστειλε προσωρινά τις επιχειρήσεις από αέρος και περιόρισε τις θαλάσσιες έρευνες «αναμένοντας πληροφορίες από τη Μαλαισία».

«Την ημέρα που χάσαμε την επαφή με το αεροσκάφος, ενημερώσαμε τη Μαλαισία ότι παρατηρήσαμε πως το αεροσκάφος είχε κάνει στροφή προς τα δυτικά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών του Βιετνάμ Φαμ Κιού Τιού. «Η Μαλαισία δεν απάντησε. Ζητήσαμε δύο φορές από τις μαλαϊκές αρχές εξηγήσεις, αλλά αυτές ακόμη δεν μας έχουν απαντήσει», πρόσθεσε.

Δύο ακόμη κινεζικά αεροπλάνα στις έρευνες

Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη που μετέχουν στην επιχείρηση δεν ερευνούν χερσαίες, αλλά μόνο θαλάσσιες ζώνες.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι οι κινεζικές έρευνες θα επεκταθούν και σε χερσαίες ζώνες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή