Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ της κυβέρνησης και δανειστών, του τύπου «πλεόνασμα εσείς κι άλλα μέτρα εμείς», φαίνεται πως παίζεται εσχάτως, με έπαθλο τη θέση του οδηγού στο τιμόνι της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Στο τελεσίγραφο του Εurogroup της Δευτέρας, για συμφωνία μέχρι την Κυριακή, η κυβέρνηση απάντησε με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε, στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2014, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,072 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικός στέλεχος, με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, σημειώνει ότι το μήνυμα της κυβέρνησης προς την πλευρά των δανειστών μας είναι ότι «τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που καθιστούν άνευ νοήματος κάθε συζήτηση για συνέχιση των προγραμμάτων προσαρμογής της, πέραν εκείνων που ισχύουν ή θα ισχύσουν για όλα τα κράτη-μέλη».
Με απλά λόγια, συνεχίζει, η χώρα με όπλο τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014 για έναν ήπιο δανεισμό, πρωτίστως σημειολογικού χαρακτήρα και το μόνο που μένει προς συζήτηση είναι η κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού των επόμενων χρόνων μετά και την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Στο διά ταύτα, το Μαξίμου αναγνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να φτάσει σε μία συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Κυριακή, αναγνωρίζοντας ότι κάποιες από τις αποφάσεις που ζητούν μετ΄ επιτάσεως οι δανειστές μας δεν θα περάσουν από τη Βουλή και λόγω του προεκλογικού κλίματος και λόγω της κατάστασης στο ΠΑΣΟΚ.
«Δεν έχει νόημα», παραδέχεται στέλεχος της κυβέρνησης, «να πούμε "ναι" σε ένα μέτρο και αύριο να το πάρουμε πίσω γιατί δεν περνάει από τη Βουλή».
Τι απομένει; «Να νομοθετήσει μονομερώς σε μια προσπάθεια να συγκεράσει τις απαιτήσεις της τρόικας και τις μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με τις ανάγκες της ελληνική κοινωνίας και της πολιτικής συγκυρίας.
«Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο», καταλήγει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ