Προειδοποίηση στη Μόσχα και από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 11:14
UPD:13:06
EPA/Michael Kappeler

O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

A- A A+

Μετά τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε τη Μόσχα πως αν δεν υποχωρήσει στο θέμα της Ουκρανίας η Ε.Ε. θα πρέπει να ετοιμάσει μια απάντηση.

«Αν περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς κάποια ορατή αλλαγή στη συμπεριφορά της Ρωσίας, τότε τη Δευτέρα θα πρέπει να συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα επόμενο στάδιο με λήψη μέτρων», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ στη διάρκεια επίσκεψής του στα κράτη της Βαλτικής.

«Δεν θέλουμε αντιπαράθεση, αλλά η δράση της ρωσικής πλευράς καθιστά δυστυχώς απαραίτητο για μας να προετοιμαστούμε, όπως μόλις σας εξέθεσα», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός σε δηλώσεις του από την πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν.

Καθησύχασε παράλληλα τις χώρες Βαλτικής σε ό,τι αφορά την ασφάλειά τους. «Βρίσκομαι εδώ για να πω ότι οι βαλτικές χώρες δεν θα εγκαταλειφθούν. Είναι ένα κοινό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», τόνισε.

Φαμπιούς: Κυρώσεις ακόμη και εντός της εβδομάδας

Ο κ. Φαμπιούς είχε αναφέρει νωρίτερα ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία μπορεί να επιβληθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα, αν η Μόσχα δεν απαντήσει σε μια πρόταση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό France Inter, είπε πως το προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής αυτής με τη Ρωσία είναι αθέμιτο και ότι μια προσάρτηση της περιοχής από τη Μόσχα θα ήταν παράνομη.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι που είναι παράνομο και το οποίο θα έχει επίσης σοβαρές συνέπειες», τόνισε και πρόσθεσε πως «η μόνη θεμιτή ψηφοφορία» είναι αυτή της 25ης Μαΐου για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έστειλε μια πρόταση στη Μόσχα σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

«Αν απαντήσουν θετικά, ο Τζον Κέρι θα πάει στη Μόσχα και σε αυτή την περίπτωση οι κυρώσεις δεν θα είναι άμεσε», ανέφερε. «Αν δεν απαντήσουν ή αν απαντήσουν αρνητικά, σ' αυτή την περίπτωση μπορούμε να υιοθετήσουμε μια σειρά κυρώσεων ήδη από αυτή την εβδομάδα».

Όπως διευκρίνισε, οι κυρώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων μεμονωμένων Ρώσων ή Ουκρανών, καθώς και κυρώσεις που σχετίζονται με ταξιδιωτικές θεωρήσεις εισόδου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή