Προειδοποίηση Φαμπιούς για κυρώσεις κατά της Ρωσίας ακόμη και εντός της εβδομάδας

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 09:38
UPD:10:21
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

O γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

A- A A+

Oι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία μπορεί να επιβληθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα, αν η Μόσχα δεν απαντήσει σε μια πρόταση για την αποκλιμάκωση της κρίσης, προειδοποίησε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό France Inter, ο κ. Φαμπιούς είπε πως το προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής αυτής με τη Ρωσία είναι αθέμιτο και ότι μια προσάρτηση της περιοχής από τη Μόσχα θα ήταν παράνομη.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι που είναι παράνομο και το οποίο θα έχει επίσης σοβαρές συνέπειες», τόνισε και πρόσθεσε πως «η μόνη θεμιτή ψηφοφορία» είναι αυτή της 25ης Μαΐου για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουκρανία.

Ο κ. Φαμπιούς δήλωσε πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έστειλε μια πρόταση στη Μόσχα σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

«Αν απαντήσουν θετικά, ο Τζον Κέρι θα πάει στη Μόσχα και σε αυτή την περίπτωση οι κυρώσεις δεν θα είναι άμεσε», ανέφερε. «Αν δεν απαντήσουν ή αν απαντήσουν αρνητικά, σ' αυτή την περίπτωση μπορούμε να υιοθετήσουμε μια σειρά κυρώσεων ήδη από αυτή την εβδομάδα».

Όπως διευκρίνισε, οι κυρώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων μεμονωμένων Ρώσων ή Ουκρανών, καθώς και κυρώσεις που σχετίζονται με ταξιδιωτικές θεωρήσεις εισόδου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή