Κριμαία: Πληροφορίες για κατάληψη αεροδρομίων

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 06:53
UPD:09:18
REUTERS/DAVID MDZINARISHVILI

Τα ξημερώματα το πρακτορείο Ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, μετέδωσε ότι ομάδα ένοπλων, με στρατιωτικές στολές, κατέλαβε το κύριο αεροδρόμιο στη Συμφερόπολη.

A- A A+

Συγκεχυμένη είναι η εικόνα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Συμφερούπολης, πρωτεύουσας της Κριμαίας.

Τα ξημερώματα το πρακτορείο Ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, μετέδωσε ότι ομάδα ένοπλων, με στρατιωτικές στολές, κατέλαβε το κύριο αεροδρόμιο στη Συμφερόπολη.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή ανέφερε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, οι ένοπλοι περιπολούν τους χώρους του αεροδρομίου αλλά δεν έχουν μετακινηθεί προς τους τερματικούς σταθμούς των επιβατών και φαίνεται να επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του αερολιμένα.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι οι άνδρες, οι οποίοι φέρουν πλήρη εξοπλισμό μάχης και κρατούν πολυβόλα και αυτόματα όπλα, κινούνται ελεύθερα εντός και εκτός του πύργου ελέγχου.

Ένας από αυτούς, ονόματι Βλαντίμιρ, είπε ότι είναι εθελοντής και τους βοηθάει.

«Είμαι μαζί με την Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Κριμαίας. Είμαστε απλοί άνθρωποι, εθελοντές...Βρισκόμαστε εδώ στο αεροδρόμιο για την τήρηση της τάξης. Θα καλωσορίσουμε τα αεροπλάνα με ένα ωραίο χαμόγελο--το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι παρότι ο ίδιος και άλλοι εθελοντές υποστηρίζουν τις πράξεις των ενόπλων, δεν γνωρίζουν από που προέρχεται η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων.

Την ίδια ώρα, το Interfax μεταδίδει ότι ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

Στρατιωτικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο, αναφέρουν ότι οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».

Δημοψήφισμα στις 25 Μαΐου για μεγαλύτερη αυτονομία

Εν τω μεταξύ, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασιστεί το καθεστώς των σχέσεων της Κριμαίας με το Κίεβο, ανακοίνωσαν για τις 25 Μαΐου, την ίδια ημέρα με τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, οι βουλευτές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Η ψηφοφορία σο τοπικό κοινοβούλιο διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Το μοναδικό ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι: «Τάσσεστε υπέρ της κρατικής ακεραιότητας της Κριμαίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας;».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου, 61 από τους 64 βουλευτές που ήταν παρόντες, σε σύνολο 100, ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο καθαίρεσε την τοπική κυβέρνηση έπειτα από μια ψηφοφορία που διεξήχθη επίσης κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή