Δημοψήφισμα στις 25 Μαΐου για μεγαλύτερη αυτονομία στην Κριμαία

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 00:46
UPD:01:05
REUTERS/BAZ RATNER

Ουκρανοί αστυνομικοί χωρίζουν φιλορώσους διαδηλωτές (αριστερά) από Τατάρους της Κριμαίας, έξω από το κτήριο του τοπικού κοινοβουλίου της επαρχίας της Κριμαίας στη Σιμφερόπολη.

A- A A+

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασιστεί το καθεστώς των σχέσεων της Κριμαίας με το Κίεβο, ανακοίνωσαν για τις 25 Μαΐου, την ίδια ημέρα με τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, οι βουλευτές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.  Είχε προηγηθεί η εισβολή ενόπλων στο περιφερειακό κοινοβουλίο στη Συμφερόπολη και η ανάρτηση της ρωσικής σημαίας.

EURONEWS

Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας αποφάσισε την Πέμπτη τη διεξαγωγή στις 25 Μαΐου ενός δημοψηφίσματος για την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας σε αυτή την φιλορωσική χερσόνησο στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε  το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Το μοναδικό ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι: «Τάσσεστε υπέρ της κρατικής ακεραιότητας της Κριμαίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας;».

EURONEWS

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου, 61 από τους 64 βουλευτές που ήταν παρόντες ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Το κοινοβούλιο της Κριμαίας έχει συνολικά 100 βουλευτές.

Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο καθαίρεσε την τοπική κυβέρνηση έπειτα από μια ψηφοφορία που διεξήχθη επίσης κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την 25η Μαΐου θα διεξαχθούν επίσης οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία μετά την αποπομπή το Σάββατο του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Από νωρίς το πρωί μια ομάδα φιλορώσων διαδηλωτών έχει εισβάλει στο κοινοβούλιο και την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και τα έχει καταλάβει.

EURONEWS

Οι βουλευτές είχαν λάβει εντολές να μην έχουν μαζί τους στην αίθουσα το κινητό τους τηλέφωνο ή τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάταρος βουλευτής Ενβέρ Αμπντουράιμοφ. Ο ίδιος αρνήθηκε να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες υπό αυτές τις συνθήκες.

Η Κριμαία διαθέτει ήδη το καθεστώς της αυτόνομης δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Φόβοι για απόσχιση

Η ένταση στην Κριμαία, η οποία κατοικείται κατά πλειοψηφία από εθνικά Ρώσους, έχει χτυπήσει «κόκκινο» μετά την καθαίρεση του κ. Γιανουκόβιτς.

Την Τετάρτη σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών και Τατάρων οι οποίοι στηρίζουν την κυβερνητική αλλαγή στο Κίεβο και φιλορώσων διαδηλωτών.

Η Κριμαία μεταφέρθηκε διοικητικά στην Ουκρανία από τη Ρωσία το 1954, στα πλαίσια της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Οι εθνικά Ουκρανοί και Τάταροι αντιστέκονται σθεναρά σε κινήσεις σύσφιξης των σχέσεων Κριμαίας – Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεσμεύεται από την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, στα πλαίσια μνημονίου του 1994 μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Προβληματισμός στη Δύση

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις έκδηλη είναι η ανησυχία των δυτικών κρατών και των ΗΠΑ για τη στάση της Ρωσίας, η οποία την Πέμπτη προχώρησε ακόμη σε πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στα όρια του εναερίου χώρου της Ουκρανίας, στα πλαίσια έκτακτων στρατιωτικών γυμνασίων τα οποία είχε ανακοινώσει από την Τετάρτη

Οι δυτικές δυνάμεις κάλεσαν την Μόσχα να συμβάλει στην άμβλυνση της έντασης στην Κριμαία, με τη Ρωσία να  δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τη Δύση για την υπέρβαση της κρίσης στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, ωστόσο προειδοποίησε τις δυτικές δυνάμεις να μην προσπαθήσουν να λάβουν αποφάσεις εκ μέρους των Ουκρανών.

Επικοινωνία Κέρι - Λαβρόφ

Εν τω μεταξύ το βράδυ της Πέμπτης ο  επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως εξήγησε ο Κέρι, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται δεν σχετίζονται με το ουκρανικό ζήτημα και ήταν προγραμματισμένες από πριν ενώ επανέλαβε τη δήλωση του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν) σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τη Ρωσία να συμβάλει, από κοινού με την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, στην προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι δεν είναι η στιγμή για «προκλητικές ενέργειες».

«Πιστεύουμε ότι όλοι τώρα θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποφύγουν κάθε είδους προκλήσεις» είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο τελευταίος εξέφρασε την ελπίδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να χορηγήσει άμεσα βοήθεια στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ο διεθνής οικονομικός οργανισμός να ενεργήσει γρήγορα. Σύμφωνα με τον Σταϊνμάγερ, που επισήμανε ότι επείγει να αποτιμηθούν οι ανάγκες του Κιέβου για χρηματοδότηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να χορηγήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Ουκρανία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή