Προειδοποιήσεις της Δύσης στη Ρωσία εν μέσω κλιμάκωσης στην Κριμαία

Ένοπλοι κρατούν υπό κατάληψη το τοπικό κοινοβούλιο της ουκρανικής επαρχίας
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 19:56
UPD:19:56
REUTERS/BAZ RATNER

Φιλορώσος διαδηλωτής κρατά τη σημαία της Κριμαίας στην κορυφή ενός σοβιετικού τεθωρακισμένου άρματος, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κοντά στο κοινοβούλιο της επαρχίας της Κριμαίας στη Σιμφερόπολη.

A- A A+

Να συμβάλει στην άμβλυνση της έντασης στην Κριμαία, όπου ένοπλοι κατέλαβαν το τοπικό κοινοβούλιο και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, κάλεσαν την Πέμπτη τη Ρωσία οι δυτικές δυνάμεις.

Η Μόσχα προχώρησε ακόμη σε πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στα όρια του εναερίου χώρου της Ουκρανίας, στα πλαίσια έκτακτων στρατιωτικών γυμνασίων τα οποία είχε ανακοινώσει την Τετάρτη.

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τη Δύση για την υπέρβαση της κρίσης στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, η οποία ανήκει στην Ουκρανία, ωστόσο προειδοποίησε τις δυτικές δυνάμεις να μην προσπαθήσουν να λάβουν αποφάσεις εκ μέρους των Ουκρανών.

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς φέρεται να βρίσκεται στη Ρωσία και αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, στην ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την αποπομπή του από την προεδρία της Ουκρανίας με ψηφοφορία της Βουλής στο Κίεβο, ο κ. Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει από τη Ρωσική Ομοσπονδία να διασφαλίσει την σωματική του ακεραιότητα και ασφάλεια «από τις πράξεις εξτρεμιστών», ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζει να θεωρεί τον εαυτό του τον μοναδικό νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η νέα, μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον αρχηγό του κόμματος Πανουκρανική Ένωση «Πατρίδα» Αρσένι Γιάτσενιουκ, εγκρίθηκε εξάλλου την Πέμπτη από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

EURONEWS

«Ενιαία Ρωσία»

Άγνωστοι ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν το πρωί στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Κριμαίας, στην πρωτεύουσα Συμφερόπολη, καταλαμβάνοντάς το δια της βίας, ενώ στη συνέχεια ανήρτησαν μια σημαία της Ρωσίας στην οροφή.

Την κίνηση επιδοκίμασαν εκατοντάδες φιλορώσοι διαδηλωτές, οι οποίοι βρίσκονταν γύρω από το κτήριο, παρά το αστυνομικό κορδόνι.

«Περιμέναμε αυτή τη στιγμή εδώ και 20 χρόνια», τόνισε ο ηγέτης των φιλορώσων διαδηλωτών. «Θέλουμε μια ενιαία Ρωσία», πρόσθεσε.

Οι ένοπλοι φέρονται να βρίσκονται ακόμη μέσα στο κτήριο, μολονότι δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχουν προχωρήσει σε κάποια δήλωση ή έχουν προβάλει συγκεκριμένα αιτήματα.

EURONEWS

Ανήρτησαν ωστόσο μια επιγραφή «Η Κριμαία είναι Ρωσία» και εκτόξευσαν χειροβομβίδα κρότου λάμψης ενάντια σε δημοσιογράφο που επιχείρησε να τους θέσει ερωτήσεις, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Δυτικοί ηγέτες κάλεσαν τη Μόσχα, αλλά και τους φιλικούς προς αυτήν ακτιβιστές στην Κριμαία να μην κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ανήσυχος από τις εξελίξεις στην Κριμαία και κάλεσε τη Ρωσία «να μην αναλάβει δράση η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει την ένταση».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ τόνισε, απευθυνόμενος στη Μόσχα, ότι η τελευταία δεν πρέπει να προχωρήσει, στα πλαίσια των στρατιωτικών της γυμνασίων, σε κινήσεις οι οποίες «μπορούν να παρερμηνευτούν, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή».

EURONEWS

Τόσο ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον όσο και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, από το Λονδίνο όπου και συναντήθηκαν, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο μεταβατικός ουκρανός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε κίνηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας έξω από τη βάση του θα αντιμετωπιστεί από την Ουκρανία ως «στρατιωτική επίθεση»..

Οι ουκρανικές προειδοποιήσεις ήρθαν ενώ η Ρωσία βρίσκεται στη δεύτερη ημέρα των έκτακτων στρατιωτικών της γυμνασίων, με τα μαχητικά της αεροσκάφη να βρίσκονται σε «συναγερμό μάχης».

«Συνεχείς αεροπορικές περιπολίες λαμβάνουν χώρα στις συνοριακές περιοχές», τόνισε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στο πρακτορείο Interfax.

Τα γυμνάσια διατάχθηκαν την Τετάρτη από τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

EURONEWS

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, με τον τελευταίο να του ζητεί οι δύο χώρες να συνεργαστούν για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, ωστόσο, επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας η οποία είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ του τότε ουκρανού προέδρου κ. Γιανουκόβιτς και των ηγετών της τότε αντιπολίτευσης πριν από μία εβδομάδα.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας, από την πλευρά του, απέπεμψε την τοπική κυβέρνηση και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα στην επαρχία για το βαθμό αυτονομίας σε σχέση με την κεντρική εξουσία της Ουκρανίας.

Η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις οδήγησε το ουκρανικό νόμισμα (χρίβνια) σε νέα χαμηλά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε, δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ, ότι έχει λάβει επίσημο αίτημα για βοήθεια από τη νέα ουκρανική κυβέρνηση και θα στείλει κλιμάκιό του στο Κίεβο εντός των επόμενων ημερών.

Η Ελβετία, εξάλλου, δήλωσε έτοιμη να «παγώσει» κάθε λογαριασμό ο οποίος σχετίζεται με τον καθαιρεθέντα πρόεδρο της Ουκρανίας.

Φόβοι για αποσχιστικές τάσεις

EURONEWS

Η ένταση στην Κριμαία, η οποία κατοικείται κατά πλειοψηφία από εθνικά Ρώσους, έχει χτυπήσει «κόκκινο» μετά την καθαίρεση του κ. Γιανουκόβιτς.

Την Τετάρτη σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών και Τατάρων οι οποίοι στηρίζουν την κυβερνητική αλλαγή στο Κίεβο και φιλορώσων διαδηλωτών.

Η Κριμαία μεταφέρθηκε διοικητικά στην Ουκρανία από τη Ρωσία το 1954, στα πλαίσια της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Οι εθνικά Ουκρανοί και Τάταροι αντιστέκονται σθεναρά σε κινήσεις σύσφιξης των σχέσεων Κριμαίας – Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεσμεύεται από την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, στα πλαίσια μνημονίου του 1994 μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή