Η κυβέρνηση «ξαναμοιράζει την τράπουλα» των ευρωεκλογών

Τι σημαίνει η καθιέρωση της σταυροδοσίας
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 09:41
UPD:13:41
FOSPHOTOS/ALEXANDROS KATSIS
A- A A+

Νέα δεδομένα τα οποία θα μπορούσαν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στο μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει τη ψήφο με σταυροδοσία και στις ευρωεκλογές.

Πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά την ανατροπή στην εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών, καταρχάς επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε εξέλιξη κινείται προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης εμπλοκής του ψηφοφόρου είθισται να καλωσορίζεται από την κοινή γνώμη.

«Με βάση τα έως τώρα δημοσκοπικά στοιχεία, η εξέλιξη αναμένεται να βρει σύμφωνο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, υπό την έννοια της δυνατότητας να επιλέγουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τους ευρωβουλευτές, ακόμη και μέσα στο κόμμα που ψηφίζουν».

Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής, Pulse RC

Ζητούμενο ωστόσο αποτελεί κατά πόσο η σταυροδοσία, κατά πολλούς προϊόν πολιτικού ελιγμού, θα αποφέρει στην πράξη για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους τα οφέλη τα οποία πιθανότατα προσδοκούν μέσα από τη συγκεκριμένη απόφαση.

Με το καθεστώς της λίστας θα ήταν θεωρητικά πιο εύκολο και ανώδυνο για τον ψηφοφόρο να αποδοκιμάσει ή αντιθέτως να επιδοκιμάσει ένα κόμμα, καθώς το κριτήριο της ψήφου θα αφορούσε με μεγαλύτερη ευθύτητα το εκάστοτε κόμμα και την πολιτική του αυτή καθ’ αυτήν. Η είσοδος του προσωπικού στοιχείου στη διαδικασία περιπλέκει τις συνθήκες της επιλογής.

«Δεν αποκλείεται αφενός το κίνητρο της απόφασης να συνδέεται με μία πολιτική σκοπιμότητα, αφετέρου υπό αυτήν την έννοια η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να αποδειχθεί μία επιτυχημένη κίνηση, διότι είναι πιθανό να «θολώσει» την εκλογική εικόνα που είχαμε μέχρι στιγμής είτε με βάση τις δημοσκοπήσεις είτε ως αίσθηση».

Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής, Pulse RC

«Ό,τι μετρήσαμε έως τώρα, θα πρέπει να ξαναμετρηθεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά μελετητές της πολιτικής σκηνής, οι οποίοι ωστόσο υπογραμμίζουν ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς θεαματική ανατροπή των δεδομένων: «Στην ουσία διευκολύνεται λίγο η προσπάθεια της κυβέρνησης και δυσχεραίνεται λίγο η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πλέον δεν θα αρκεί το ψηφοδέλτιο του κόμματος, αλλά θα χρειάζεται και μία καλή επιλογή προσώπων. Η στρατηγική, η πολιτική επικοινωνία και οι στόχοι των κομμάτων παραμένουν ίδια».

Πληροφορίες θέλουν τον αριθμό των υποψηφίων ανά (ευρω)ψηφοδέλτιο να ανέρχεται ούτε λίγο ούτε πολύ σε 42 μετά την καθιέρωση της σταυροδοσίας, η οποία συν τοις άλλοις διευκολύνει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων ως προς τον «πονοκέφαλο» της επιλογής των υποψηφίων στην περίπτωση της λίστας. Συγχρόνως, αποκτά μεγαλύτερη αξία η παράμετρος της αναγνωρισιμότητας των προσώπων.

Σημειωτέον, η επιλογή καθιέρωσης της σταυροδοσίας και στις ευρωεκλογές έρχεται σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των θεσμικών αλλαγών οι οποίες συζητούνται στο πλαίσιο ενός νέου εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, υπό το πρίσμα ότι ο σταυρός θεωρείται το βασικό μέσο πελατειακών σχέσεων ανάμεσα στον υποψήφιο και τον ψηφοφόρο.

ΘΕΣΕΙΣ

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Η ελληνική κοινωνία θα αποφασίζει πλέον ποιοι θα την εκπροσωπούν στην Ευρωβουλή. Η σταυροδοσία θα συντελέσει στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη συντριβή. Ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων που θα επιδοθούν στη μάχη του σταυρού.

ΑΝΕΛ: Κίνηση αντιπερισπασμού για τα ασφυκτικά εσωτερικά τους προβλήματα. Με άκρατη υποκρισία παραδίδουν μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας.

ΚΚΕ: Είτε με σταυρό προτίμησης, είτε με λίστα, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να «σταυρώσει» τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

ΔΗΜΑΡ: Μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να εκδημοκρατίσει τη διαδικασία, αλλά η αιφνιδιαστική εφαρμογή συνδέεται με απαράδεκτες σκοπιμότητες για τη διαμόρφωση πολιτικών συσχετισμών.

«Δεν πιστεύω ότι θα δούμε φοβερά πράγματα στις ευρωεκλογές, οι οποίες είναι υποβαθμισμένες και παραδοσιακά έχουν μικρό ποσοστό συμμετοχής και πολυδιασπούν τη ψήφο. Δύσκολα μπορούν να δώσουν λαϊκή εντολή για πολιτική ανατροπή». 

Γιώργος Κύρτσος, πολιτικός αναλυτής, «Ματιές στο 2014»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή