Ανάβουν φωτιές οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης – Τι απαντά η κυβέρνηση
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 18:49
UPD:18:49
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis
A- A A+

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και μερίδας του ΠΑΣΟΚ,  προκαλούν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Μεγάλος χαμένος των νέων ρυθμίσεων είναι ο περίφημος νόμος Ραγκούση γεγονός που εξηγεί τόσο την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όσο και του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση.

Ο τελευταίος με δηλώσεις του κάνει λόγο  για «μείζονες αλλαγές που μας οδηγούν σε έναν απίστευτο πολιτικό μεσαίωνα» ενώ αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, αναρωτήθηκε «ποιο κομματικό ή κοινοβουλευτικό  όργανο του σημερινού ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε και πότε για να εγκρίνει αυτά τα πολιτικά εγκλήματα;».

Ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί η άρση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι των ομογενών και των νόμιμων μεταναστών, παρά το γεγονός της επίκλησης της απόφασης του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2011, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Ραγκούση.

Κι αυτό διότι κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σημειώνουν ότι ο κ. Βενιζέλος έπρεπε να κινηθεί προς την κατεύθυνση απόσπασης δέσμευσης του κ. Σαμαρά εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης ώστε να υπάρξει οριστική ρύθμιση «του σοβαρού αυτού θέματος που μας εκθέτει διεθνώς». Κάτι που, όπως λένε, ο κ. Βενιζέλος, τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έπραξε. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που επικαλούνται τη δυνατότητα ερμηνευτικής εγκυκλίου από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου, όπως έχει γίνει σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις όπου, επί της ουσίας, αγνοήθηκαν αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά είναι ακρετοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Στελέχη της αντιπολίτευσης σημειώνουν με νόημα ότι η κίνηση της κυβέρνησης υπακούει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης να κοπεί η σύνταξη σε 100.000 ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την Αλβανία. Αντιδράσεις υπάρχουν επίσης για τη μετάθεση της ημερομηνίας των ευρωεκλογών τη δεύτερη Κυριακή, (κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επενδύει στην αποχή) και για την απόφαση οι ετεροδημότες να μην μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Οι μικρότερες αντιδράσεις παρατηρούνται σε σχέση με την απόφαση κατάργησης της λίστας και εκλογής των ευρωβουλευτών με σταυρό. Όπως αποφάσισαν το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, η λίστα θα περιλαμβάνει 42 υποψηφίους ενώ ανοιχτό παραμένει το πόσους σταυρούς θα μπορεί να βάζει κάθε ψηφοφόρος.

Επί της ουσίας η συγκεκριμένη απόφαση είναι «κομμένη και ραμμένη» για τον κ. Βενιζέλο διότι από τη μία του «λύνει» τα χέρια στο κοινό ψηφοδέλτιο που θα κατεβάσει με την «κίνηση των 58» στις ευρωεκλογές, από την άλλη ευνοεί την εκλογή γνωστών κομματικών στελεχών έναντι πολλών στελεχών της κίνησης που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Η απόφαση αυτή ξάφνιασε και δίχασε τα στελέχη της «κίνησης των 58» με τον Ν. Μπίστη να ταυτίζεται με τον κ. Βενιζέλο και τον επικεφαλής της κίνησης Γιάννης Βούλγαρη, να διαφωνεί. 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι πρόκειται για αποφάσεις  με στόχο τη «συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ», «την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού» και «την ελαχιστοποίηση των εξαρτήσεων των πολιτικών από κάθε λογής συμφέροντα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή