Δράση: Ναι στον σταυρό στις ευρωεκλογές, αλλά όχι για μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 17:03
UPD:17:07
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Σύμφωνα με τη «Δράση», το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα αιφνιδιάζει με μία αλλαγή που «προφανώς ταιριάζει στα βραχυπρόθεσμα εκλογικά του συμφέροντα».

A- A A+

Θετικά στοιχεία βρίσκει η «Δράση» στη θεσπιζόμενη αλλαγή στον εκλογικό νόμο εν όψει των ευρωεκλογών, με το σταυρό  προτίμησης για την επιλογή των ευρωβουλευτών, ωστόσο αποδοκιμάζει την «αιφνιδιαστική και αποσπασματική» αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, ζητώντας να ενταχθεί η προτεινόμενη ρύθμιση σε μία συνολική αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

«Χρειαζόμαστε πράγματι ριζικές αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία, αλλαγές που να καταργούν το αυθαίρετο μπόνους του πρώτου κόμματος στις εθνικές εκλογές, να αυξήσουν τον αριθμό των εκλογικών περιφερειών, ώστε να περιοριστεί η διαπλοκή με τα οικονομικά συμφέροντα, αλλαγές που να συνδυάζουν την εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών και την δημοκρατική οργάνωση των κομμάτων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αντί για τέτοιες αλλαγές, σύμφωνα με τη «Δράση», το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα αιφνιδιάζει με μία αλλαγή που «προφανώς ταιριάζει στα βραχυπρόθεσμα εκλογικά του συμφέροντα».

Ειδικότερα, ζητείται ένταξη της ρύθμισης σε μια συνολική αλλαγή του συστήματος, στην κατεύθυνση του συνδυασμού μονοεδρικών περιφερειών και εθνικής λίστας για τις εθνικές εκλογές.

«Το εκλογικό σύστημα είναι ένας σημαντικός μοχλός αλλαγής του πολιτικού συστήματος, πέρα για πέρα αναγκαίας. Είναι κρίμα μία τέτοια μεγάλη αναγκαιότητα να αντιμετωπίζεται με καιροσκοπισμό και πολιτικαντισμό» καταλήγει η «Δράση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή