Ι. Μιχελάκης: Η διαδικασία της λίστας αποξένωνε έναν σημαντικό θεσμό

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 14:31
UPD:14:34
FOSPHOTOS/Philippos Messinis

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές, καθώς η κρίση την οποία βιώνει η χώρα δεν είναι μόνο δημοσιονομική (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η διαδικασία της λίστας απομάκρυνε και αποξένωνε έναν σημαντικό θεσμό, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ι. Μιχελάκης στον ΒΗΜΑ FM, αναφερόμενος στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών.

«Γνωρίζετε αν η κοινωνία είχε άποψη για το τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες; Πλην ελαχίστων περιπτώσεων κάποιων ανθρώπων που επικοινωνούσαν με την κοινωνία, υπήρχε ένας ελιτισμός. Κανένας δεν κατέβαινε στην κοινωνία να μιλήσει, να βάλει θέματα και ζητήματα» υπογράμμισε ο υπουργός, οι οποίος είχε γράψει σχετικά χθες στο Twitter ότι η κοινωνία θα έχει πλέον πρώτο λόγο για το ποιοι θα μας εκπροσωπούν στην Ευρωβουλή.

Επίσης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με σταυρό προτίμησης ως ιδιαιτέρως σημαντική και δημοκρατική.  «Είναι μια σημαντική αλλαγή και θα αποφασίζει πλέον  η ελληνική κοινωνία για το ποιοι θα την εκπροσωπήσουν στην ευρωβουλή. Η Ελλάδα όλη θα είναι μια εκλογική περιφέρεια» 

Παράλληλα, χαρακτήρισε την κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα ως μίζερη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να φοβάται την κοινωνία και αντί να χαιρετίσει αυτή την δημοκρατική πρόταση και πάλι αντιδρά».

Πρόθεση της κυβέρνησης για θεσμικές αλλαγές

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης να  προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές, καθώς η κρίση την οποία βιώνει η χώρα δεν είναι μόνο δημοσιονομική. «Υπάρχουν κάποια τέτοια ζητήματα που πρέπει να ανοίξουν με την αναθεώρηση του Συντάγματος» είπε, συμπληρώνοντας ότι τα θεσμικά όργανα μπορούν να μπαίνουν μπροστά και να εμποδίζουν την εξέλιξη των πραγμάτων. «Δείτε τα δημοσιονομικά π.χ. Θα μπορούσα να σας βάλω άλλο ένα θέμα προς συζήτηση: εάν ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να είναι ταυτόχρονα και βουλευτής. Ή εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται ή όχι από το λαό, που σημαίνει ότι εκεί ουσιαστικά αγγίζεις και το σκληρό πυρήνα του πολιτεύματος».

Απάντηση από την κοινωνία στο θέμα της Χ.Α.

Ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά. «Η απάντηση στη Χ.Α. πρέπει να είναι κατ’ αρχήν πολιτική και θα πρέπει να τη δώσει η κοινωνία» δήλωσε, σημειώνοντας ότι η κοινωνία θα κρίνει «εάν αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να μετέχουν και σε ποιο βαθμό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή