Νέα δεδομένα τα οποία θα μπορούσαν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στο μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει τη ψήφο με σταυροδοσία και στις ευρωεκλογές.
Νέα δεδομένα τα οποία θα μπορούσαν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στο μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει τη ψήφο με σταυροδοσία και στις ευρωεκλογές.
Πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά την ανατροπή στην εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών, καταρχάς επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε εξέλιξη κινείται προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης εμπλοκής του ψηφοφόρου είθισται να καλωσορίζεται από την κοινή γνώμη.
Ζητούμενο ωστόσο αποτελεί κατά πόσο η σταυροδοσία, κατά πολλούς προϊόν πολιτικού ελιγμού, θα αποφέρει στην πράξη για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους τα οφέλη τα οποία πιθανότατα προσδοκούν μέσα από τη συγκεκριμένη απόφαση.
Με το καθεστώς της λίστας θα ήταν θεωρητικά πιο εύκολο και ανώδυνο για τον ψηφοφόρο να αποδοκιμάσει ή αντιθέτως να επιδοκιμάσει ένα κόμμα, καθώς το κριτήριο της ψήφου θα αφορούσε με μεγαλύτερη ευθύτητα το εκάστοτε κόμμα και την πολιτική του αυτή καθ’ αυτήν. Η είσοδος του προσωπικού στοιχείου στη διαδικασία περιπλέκει τις συνθήκες της επιλογής.
«Ό,τι μετρήσαμε έως τώρα, θα πρέπει να ξαναμετρηθεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά μελετητές της πολιτικής σκηνής, οι οποίοι ωστόσο υπογραμμίζουν ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς θεαματική ανατροπή των δεδομένων: «Στην ουσία διευκολύνεται λίγο η προσπάθεια της κυβέρνησης και δυσχεραίνεται λίγο η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πλέον δεν θα αρκεί το ψηφοδέλτιο του κόμματος, αλλά θα χρειάζεται και μία καλή επιλογή προσώπων. Η στρατηγική, η πολιτική επικοινωνία και οι στόχοι των κομμάτων παραμένουν ίδια».
Σημειωτέον, η επιλογή καθιέρωσης της σταυροδοσίας και στις ευρωεκλογές έρχεται σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των θεσμικών αλλαγών οι οποίες συζητούνται στο πλαίσιο ενός νέου εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, υπό το πρίσμα ότι ο σταυρός θεωρείται το βασικό μέσο πελατειακών σχέσεων ανάμεσα στον υποψήφιο και τον ψηφοφόρο.
ΘΕΣΕΙΣ
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Η ελληνική κοινωνία θα αποφασίζει πλέον ποιοι θα την εκπροσωπούν στην Ευρωβουλή. Η σταυροδοσία θα συντελέσει στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος.
ΣΥΡΙΖΑ: Απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη συντριβή. Ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων που θα επιδοθούν στη μάχη του σταυρού.
ΑΝΕΛ: Κίνηση αντιπερισπασμού για τα ασφυκτικά εσωτερικά τους προβλήματα. Με άκρατη υποκρισία παραδίδουν μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας.
ΚΚΕ: Είτε με σταυρό προτίμησης, είτε με λίστα, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να «σταυρώσει» τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
ΔΗΜΑΡ: Μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να εκδημοκρατίσει τη διαδικασία, αλλά η αιφνιδιαστική εφαρμογή συνδέεται με απαράδεκτες σκοπιμότητες για τη διαμόρφωση πολιτικών συσχετισμών.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]