Πίσω από το ενδεχόμενο συμφωνίας με τους δανειστές μας για το δημοσιονομικό κενό του 2014 βρίσκεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο «φαίνεται να ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις».
Αυτό σημείωναν κύκλοι της κυβέρνησης σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, αν και αποφεύγουν να το επιβεβαιώσουν.
Άγνωστο βέβαια παραμένει αν οι δανειστές μας δεχθούν το 70% του πλεονάσματος, σύμφωνα με την πρωθυπουργική δέσμευση, να διατεθεί σε δράσεις για την ανακούφιση των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Σε αυτό το σημείο, οι πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να είναι αποφασισμένος να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του, ενώ εντός της κυβέρνησης υπάρχουν αρκετοί που θα προτιμούσαν το ποσό αυτό να διατεθεί σε δράσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό «ξεκλιδώνει» τη δόση που εκρεμεί για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μένουν οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και η κάλυψη της τρύπας που αφήνει η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές των ένστολων.
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μεθαύρο στη Φρανκφούρτη θα περιλαμβάνεται και το νέο δάνειο που θα χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι το 2016 για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει τα περισσότερα ανοιχτά θέματα μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ επιδίωξή της είναι στο μείζον θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους να έχει υπάρξει απόφαση μέχρι τις εκλογές του Μαΐου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ