Η σκυτάλη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 09:33
UPD:09:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ

Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται με ρυθμό χελώνας ενώ και οι συζητήσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2014-15 διεξάγονται από εκ διαμέτρου αντίθετες αφετηρίες.

A- A A+

Την εξεύρεση λύσης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας, εντός του Φεβρουαρίου, ώστε να μη σέρνονται επί μακρόν οι σχετικές συζητήσεις, προκαλώντας επικοινωνιακή ζημιά στη κυβέρνηση, επιδιώκει το Μαξίμου.

Αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μέσω ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων και παρά την αισιοδοξία του Γιάννη Στουρνάρα, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ότι σύντομα οι επικεφαλής της τρόικας θα βρίσκονται στην Ελλάδα , δεν υπάρχει βάση για συμφωνία.

Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται με ρυθμό χελώνας ενώ και οι συζητήσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2014-15 διεξάγονται από εκ διαμέτρου αντίθετες αφετηρίες.

Μοιραία το βάρος πέφτει στις διαρθρωτικές αλλαγές και ειδικότερα στα μέτρα που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Το Μαξίμου έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές ρυθμίσεις, ενώ πονοκέφαλο συνεχίζουν να προκαλούν οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου και μερίδας βουλευτών της Ν.Δ. της επαρχίας.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα αφού το Μαξίμου θέλει πάση θυσία μέχρι τα τέλη Μαρτίου να υπάρξει εκταμίευση της δόσης.

Το «πρόβλημα» για το Μαξίμου, παραδέχεται κορυφαίος υπουργός, είναι ότι «έχουν στερέψει οι “καλές” ειδήσεις». «Η επανάληψη των ίδιων», συνεχίζει, «μόνο καλό δεν κάνει και από ένα σημείο και μετά κάνει κακό».

Η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις επικοινωνιακές επιλογές του κυβερνητικού επιτελείου δέχονται κριτική από αρκετούς βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., ενώ και το ΠΑΣΟΚ έχει αντιδράσει, όπως για παράδειγμα στο μπάνερ που ανέβασε στην ιστοσελίδα της στο Facebook η Ν.Δ. για να διαφημίσει το «μοίρασμα» των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ από «μαύρο» χρήμα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή