Παζάρι μέσω email και διαρροών

Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 23:47
UPD:23:47
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν να υπάρξει νέο πακέτο, το οποίο θα προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, σε καμία περίπτωση όμως το εν λόγω πακέτο δεν θα συνοδεύεται από τη λήψη μέτρων δημοσιονομικού και εισπρακτικού χαρακτήρα.

A- A A+

Το παζάρι με τους δανειστές μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και στην παρούσα φάση διεξάγεται σε «χαμηλό» επίπεδο, σε επίπεδο δηλαδή μέτρων «χαμηλής» έντασης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μέσω ανταλλαγής email.

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της απομείωσης του χρέους και των τυχόν μέτρων που θα τη συνοδέψουν, η μία πλευρά φαίνεται να «μετρά» την άλλη μέσω επιλεκτικών διαρροών στον Τύπο.

Τη σκυτάλη πήρε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους ο οποίος για μία ακόμη φορά έστειλε το μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι πρόθεση του Βερολίνου είναι ένα «τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα», το οποίο μάλιστα δεν θα συνοδεύεται από κούρεμα του ελληνικού χρέους. Χρονικά πάντως ο κ. Κότχαους τοποθέτησε την έναρξη των σχετικών συζητήσεων τον Απρίλιο όταν και θα επιβεβαιωθεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το τελευταίο φαίνεται ότι αποτελεί και το μεγάλο όπλο της ελληνικής πλευράς. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν να υπάρξει νέο πακέτο, το οποίο θα προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, σε καμία περίπτωση όμως το εν λόγω πακέτο δεν θα συνοδεύεται από τη λήψη μέτρων δημοσιονομικού και εισπρακτικού χαρακτήρα.

Οι ίδιοι κύκλοι αλλά και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μιλούν για στοιχεία «έκπληξη» τα οποία θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα και μπορεί να αλλάξουν την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αναφέρονται στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο σύμφωνα με ορισμένους μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισ.

Σε αυτήν την περίπτωση η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι διαθέτει ένα πολύ ισχυρό όπλο το οποίο μπορεί να κάμψει την εμμονή κυρίως του Βερολίνου στη λήψη και νέων μέτρων. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα. Να ανοίξει δηλαδή την όρεξη των δανειστών μας ώστε να απαιτήσουν τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων την επόμενη διετία.    

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή