Γνώμη: Ακαιρα σενάρια

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 07:00
FOSPHOTOS/Angeliki Panagiotou

Για να αλλάξει το κλίμα, εκτιμούν κάποιοι πως θα πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση του ΥΠΟΙΚ ο Γ. Στουρνάρας.

A- A A+

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Μάλλον νωρίς άρχισαν τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης και ανακατανομής θέσεων. Τα σενάρια στηρίζονται περισσότερο στην αίσθηση  πως ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και το επιτελείο του κρίνουν ότι θα πρέπει να πάνε στις ευρωεκλογές με νέα πρόσωπα και με άλλον υπουργό Οικονομικών.

Γνωρίζουν ότι υπάρχουν αντιδράσεις προς το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα από τη βάση της ΝΔ, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τις φιλικές προς τη ΝΔ εφημερίδες, αφού τα όποια μέτρα λαμβάνονται είναι «μέτρα Στουρνάρα» και όχι της κυβέρνησης.

Για να αλλάξει το κλίμα, εκτιμούν κάποιοι πως θα πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση του ΥΠΟΙΚ ο Γ. Στουρνάρας. Δηλαδή να δοθεί το μήνυμα ότι ο επόμενος, μόλις αναλάβει, θα αρχίσει τις… παροχές. Μόνο που εάν και εφόσον υλοποιηθεί το σενάριο, θα σημάνει αλλαγή προσώπου στο ΥΠΟΙΚ και όχι της πολιτικής. Αυτή καθορίζεται από την τρόικα, η οποία δεν αλλάζει, όποιος και αν είναι υπουργός Οικονομικών.

Ανεξάρτητα από αυτό, τα ίδια σενάρια αναφέρουν πως, επειδή ο κ. Στουρνάρας πρόσφερε υπηρεσίες, θα μετακινηθεί σε άλλη θέση. Και οι θέσεις είναι δύο. Του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς η θητεία του Γ. Προβόπουλου λήγει τον προσεχή Ιούνιο, και του Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν. Ομως το σενάριο για τη μετακίνησή του στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη φαίνεται να «κάηκε» με τη δημοσιοποίησή του ή δημοσιεύτηκε για να «καεί», οπότε απομένει εκείνο του επιτρόπου.

Το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, παρενέβη και σημείωσε πως «γνωρίζει ότι η κυβέρνηση, που κινείται στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας, σέβεται πλήρως το θεσμικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας και του διοικητή της». Δηλαδή, στηρίζει τον νυν διοικητή Γ. Προβόπουλο και εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στα σενάρια αντικατάστασής του.

Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια μετακίνησης βασικών προσώπων της οικονομικής πολιτικής δεν ωφελούν κανένα στην παρούσα φάση. Υπάρχει σε εκκρεμότητα ο έλεγχος από την τρόικα, τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά και η επικείμενη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους, που καλείται να διαχειριστεί ο υπουργός Οικονομικών.

Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει να διαχειριστεί τα αποτελέσματα των επαναλαμβανόμενων stress tests των τραπεζών και γενικά την επούλωση των πληγών των πιστωτικών ιδρυμάτων, που άφησε το PSI, η βαθιά οικονομική κρίση και η αποκατάσταση της ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, και οι δύο δεν μπορούν να λειτουργούν σε καθεστώς αβεβαιότητας. 

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή