ΠΑΣΟΚ και «58» μαζί στις ευρωεκλογές, με αιχμές για ΔΗΜΑΡ

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 15:57
UPD:16:06
FOSPHOTOS/ALEXANDROS KATSIS
A- A A+

Να προχωρήσει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αποφάσισε η «κίνηση των 58», προκαλώντας χαμόγελα μετά από καιρό, στη Χαριλάου Τρικούπη.

Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αναρωτιόταν με νόημα «τι θα πράξει τώρα η ΔΗΜΑΡ», όταν, όπως έλεγε χαρακτηριστικά, «το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται να ενταχθεί σε έναν ευρύτερο πολιτικό σχηματισμό με απώτερο στόχο την ανασύσταση της μεγάλης παράταξης της κεντροαριστεράς».

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι εντός της Κίνησης που θα προτιμούσαν την αυτόνομη κάθοδο, αλλά στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού της Κίνησης επικράτησε η άποψη υπέρ της συνεργασίας με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Στο διά ταύτα, το ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμμετέχουν οι κινήσεις και τα κόμματα του χώρου θα φέρει τον τίτλο «Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα», οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα ενταχθούν στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι «58» καταλήγουν στο πρόσωπο του Τάσσου Γιαννίτση προκειμένου ο τελευταίος να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν «θετικό» το γεγονός ότι οι κίνηση «εναρμονίζεται με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ» και χαρακτηρίζει «λογικό όσοι νιώθουν αγωνία για τον τόπο και αντιλαμβάνονται το ρόλο, τις ευθύνες και τις δυνατότητες του χώρου της κεντροαριστεράς να συμπίπτουν στις εκτιμήσεις τους».

Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι «οι διαδικασίες συγκρότησης θα είναι ασφαλώς συναινετικές και θα σέβονται την ιστορικότητα των φορέων και τις πολιτικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εθνική συγκυρία».

Το σίγουρο είναι ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελε για επικεφαλής του ψηφοδελτίου ένα πρόσωπο λιγότερο ταυτισμένο με την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη με στόχο να μην προκαλέσει περαιτέρω την παπανδρεϊκή πτέρυγα, η οποία διαφωνεί να κατέλθει το κόμμα στις ευρωεκλογές χωρίς την ιστορική του ονομασία.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις του στην κομματική συνδιάσκεψη, πιθανότατα στις 25-26 Ιανουαρίου, ενώ στους σχεδιασμούς υπάρχει και εκδήλωση στις 20 Φεβρουαρίου με παρουσία του υποψηφίου προέδρου για την Ε.Ε. των σοσιαλδημοκρατών και αντιπάλου του Αλέξη Τσίπρα, Μάρτιν Σουλτς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή