2014 προβλήματα για την κυβέρνηση και τους δανειστές

Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013 13:36
UPD:22:04
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε στο naftemporiki.gr, αναφορικά με την κυβέρνηση, ότι η επιτυχία θα κριθεί από το αν διαθέτει ένα επεξεργασμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Σε μία εξαιρετικά περίπλοκη, αλλά ταυτόχρονα και σημαντική περίοδο εισέρχεται με το νέο έτος η χώρα, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τόσο οι προθέσεις των δανειστών και της κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και το «δέον γενέσθαι» για την τελική έξοδο της χώρας από την κρίση χρέους.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε στο naftemporiki.gr, αναφορικά με την κυβέρνηση, ότι η επιτυχία θα κριθεί από το αν διαθέτει ένα επεξεργασμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, στον αντίποδα του λεγόμενου «success story» επειδή το τελευταίο «δεν φαίνεται ικανό από μόνο του να προσφέρει στην κοινωνία μια πειστική προοπτική εξόδου από την κρίση».

Στην πλευρά των δανειστών μας η επιμονή στη λιτότητα βάλλεται εκ των έσω αφού Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν μπορούν να κρύψουν τις εσωτερικές τους αντιθέσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Εντός αυτού του κλίματος τα σενάρια στον Τύπο για την αναζήτηση της πολυπόθητης πολιτικής σταθερότητας διαδέχονται το ένα το άλλο. Είτε πρόκειται για «μεταβατική κυβέρνηση χωρίς εκλογές», είτε για ανασχηματισμό και μάλιστα αμέσως μετά τις γιορτές με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο ρόλο της «Ιφιγένειας».

Το βέβαιο είναι ότι όλα σκοντάφτουν στο αίτημα της κοινωνίας για διαφάνεια. Τα συνεχή κρούσματα διαφθοράς στον πυρήνα του κράτους λειτουργούν ως βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. 

Είναι χαρακτηριστικό το αίτημα, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα να αναλάβουν δράση κυβέρνηση και Βουλή προκειμένου να παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή Τσοχατζόπουλου, Σμπώκου, Κάντα κλπ και να καταστεί σαφές ότι όλος ο μηχανισμός του υπουργείου Άμυνας, στρατιωτικός και πολιτικός, κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Εν μέσω της πολιτικής αστάθειας νέα δημοσκόπηση της Kapa Research για λογαριασμό της εφημερίδας «το Βήμα της Κυριακής» δίνει προβάδισμα 0,8% στην πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 22,5% έναντι 21,7% της Νέας Δημοκρατίας και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 7,5%, ΚΚΕ με 5,8%, ΠΑΣΟΚ με 5,6%, και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4%, ενώ εκτός Βουλής μένει η Δημοκρατική Αριστερά που συγκεντρώνει 2,8%.

Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρεται στην ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου, κρατώντας ένα ανοιχτό παράθυρο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτηρίζει «φραστική υπερβολή» τον όρο «εκτσογλανισμό» του κ. Βενιζέλου.

Εξάλλου, ο πρόσφατα διαγραφείς από τη Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας φαίνεται πως σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος με σαφέστατα αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στον Αντώνη Σαμαρά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή