Αλ. Τσίπρας: Τις κόκκινες γραμμές τις βάζει η κοινωνία

Δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη συνάντησή του με τον Όλι Ρεν
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 14:48
UPD:16:06
EU/EP/Mathieu Cugnot

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

A- A A+

Για την «ανεπανάληπτη κοινωνική ένταση» που θα πυροδοτούσε η άρση της προστασίας στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας προειδοποίησε τους εταίρους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του από το Στρασβούργο μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Υποστήριξε ακόμη ότι οποιαδήποτε σκέψη για άρση της αναστολής πλειστηριασμών θα οδηγούσε στην υποτίμηση των αξιών της ακίνητης περιουσίας, αλλά και στη χρεοκοπία των τραπεζών και στην ανάγκη τους για ανακεφαλαιοποίηση, πράγμα που, όπως είπε, «σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ένα άλλο νέο φαινόμενο σαν αυτό που είδαμε στην Κύπρο πριν από ένα χρόνο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμη πως τόνισε στον ευρωπαίο Επίτροπο πως τις κόκκινες γραμμές τόσο στο θέμα πλειστηριασμών, όσο και σε αυτό του φόρου ακινήτων τις βάζει η κοινωνία, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του.

«Αυτές τις κόκκινες γραμμές τις βάζει η κοινωνία, όχι η κυβέρνηση Σαμαρά. Κι αν τις υπερβούν, τότε του εξήγησα ότι η φράση που μας είπε πριν τρία χρόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το ‘καλό κουράγιο’, θα είναι μια φράση χρήσιμη και για τον ίδιο και για την Ε.Ε. στο σύνολό της», διαμήνυσε.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη πως κατέθεσε στον κ. Ρεν τη Μαύρη Βίβλο του μνημονίου «με τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμογής βάρβαρων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα», υπογραμμίζοντάς του παράλληλα την ανάγκη άμεσης αλλαγής πολιτικής και αναδιάρθρωσης του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του.

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ρεν διήρκησε περίπου 30 λεπτά και σε αυτή συμμετείχαν επίσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, καθώς και ο Ν. Παππάς, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου όταν κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ. Ρεν ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εάν επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας του απάντησε ότι «γνωρίζει καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και καλό θα είναι να μην συνεχίζεται αυτή η κουβέντα γατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία».

Κατά τους ίδιους παράγοντες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Ρεν να του εξηγήσει «πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει την αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα», λέγοντας ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί διαπιστώνουν πως χωρίς διαγραφή χρέους, το 2020 όχι μόνο δε θα ικανοποιηθεί ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ αλλά αυτό θα βρίσκεται στο 160% του ΑΕΠ. Επίσης, χαρακτήρισε «μακροοικονομικό σουρεαλισμό» τις προϋποθέσεις του εφαρμοζόμενου προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2030 της τάξης του 4%, αφαιρούμενης της αποπληρωμής των τόκων.

Όταν τέλος η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα των ευρωεκλογών ο κ. Ρεν σημείωσε ότι πιθανόν να είναι και αυτός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, και ο Αλ. Τσίπρας του ευχήθηκε «καλή επιτυχία», προσθέτοντας ότι θα χαρεί να αντιπαραθέσουν τα επιχειρήματά τους για την κρίση και την πορεία της Ε.Ε. στα  ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή