Η προώθηση της απασχόλησης, και ιδίως της απασχόλησης των νέων, θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα και της ελληνικής προεδρίας, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας στον τομέα της Απασχόλησης.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO), που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε μια κρίσιμη, μεταβατική περίοδο, καθώς, αφ’ενός, το προσεχές εξάμηνο αναμένεται να επιβεβαιωθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση, και αφ’ετέρου το Συμβούλιο της Ε.Ε. σε συνεργασία με άλλα θεσμικά όργανα πρέπει να «προχωρήσει ακόμη πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση πολιτικών για την υπέρβαση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Επίσης, σημείωσε ότι η ελληνική προεδρία, στο πλαίσιο της επιτυχούς διεξαγωγής του εξαμήνου, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου για την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ. «Ο πολιτικός αυτός στόχος θεμελιώνεται, άλλωστε, και στην Κοινωνική Ρήτρα της Συνθήκης, σύμφωνα με την οποία το σύνολο της εφαρμοζόμενης ευρωπαϊκής πολιτικής θα πρέπει να αξιολογείται υπό το πρίσμα των κοινωνικών της επιπτώσεων» ανέφερε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι κύριος στόχος θα είναι τόσο η ενθάρρυνση του στενότερου συντονισμού μεταξύ των οικονομικών πολιτικών, των πολιτικών απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών, όσο και η ενίσχυση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων. «Για να έχουμε όμως τα ευκταία αποτελέσματα, προϋπόθεση αποτελεί ο ex ante συντονισμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε.
Επιτάχυνση υλοποίησης των δράσεων της «Πρωτοβουλίας για τους Νέους»
Πρώτη προτεραιότητα, τόνισε, θα είναι η προώθηση της απασχόλησης και ιδίως της απασχόλησης των νέων, με την ελληνική προεδρία να εστιάζει στην επιτάχυνση της υλοποίησης των δράσεων της «Πρωτοβουλίας για τους Νέους» και την παρακολούθηση της εφαρμογής των εθνικών σχεδίων «εγγυήσεων για τους Νέους».
Επίσης, προτεραιότητα θα δοθεί σε δύο κατευθύνσεις: την ανάπτυξη ισχυρών πυλώνων με γέφυρες μεταξύ του κόσμου της εκπαίδευσης και της εργασίας και τη βελτίωση της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας, μέσω και της γεωγραφικής κινητικότητας.
«Στο πλαίσιο αυτό θα εργαστούμε για την προώθηση και ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου» πρόσθεσε.
Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
Οριζόντια διάσταση, κατά τον κ. Βρούτση, αποτελεί η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, και για αυτό η ελληνική προεδρία θέτει ψηλά στην ατζέντα της την έγκαιρη υιοθέτηση της Απόφασης για τη Θέσπιση Πλατφόρμας για την αδήλωτη εργασία.
Στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, προτεραιότητα θα αποτελέσει η προώθηση των πολιτικών ενεργού ένταξης, με έμφαση στις κοινωνικές επενδύσεις και την κοινωνική καινοτομία. Όσον αφορά στο πεδίο της προώθησης των ίσων ευκαιριών, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την ανεύρεση λύσεων και την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με την Πρόταση Οδηγίας για την ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού και την Πρόταση Οδηγίας για τη βελτίωση την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα Δ.Σ. εισηγμένων εταιρειών».
Κλείνοντας, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και η ενεργός εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων αποτελεί για την ελληνική οροεδρία αναγκαίο όρο επιτυχίας.
Βασικό θέμα της ατζέντας της συνάντησης ήταν η Πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εφαρμογή της Οδηγίας 96/71/ΕΚ σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών. Οι υπουργοί Απασχόλησης πέτυχαν συμφωνία επί της Πρότασης Οδηγίας. Όσον αφορά στο ζήτημα της απασχόλησης των νέων, η Κομισιόν παρουσίασε Πρόταση Σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους πρακτικής άσκησης, ενώ η συζήτηση εστίασε και στα εθνικά σχέδια υλοποίησης «εγγυήσεων για τη νεολαία» (Youth Guarantee).