Ο «Γολγοθάς» της κυβέρνησης μέχρι τα Χριστούγεννα

Σκέψεις η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς να ενταχθεί στο σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων
Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 10:23
UPD:10:46
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μέγαρο Μαξίμου

A- A A+

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μάξιμου, τόσο για τα πολλά ανοιχτά μέτωπα, όσο και για το περιορισμένο χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκειμένου να βρει λύσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το Μαξίμου, εν όψει της κατάθεσης την προσεχή εβδομάδα δύο νομοσχεδίων, ενός για τον φόρο ακινήτων και ενός για τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών, φλερτάρει με την ιδέα η διάταξη για τους πλειστηριασμούς να ενταχθεί ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Αυτό, σύμφωνα με στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου, θα έχει ως αποτέλεσμα τα δύο ακανθώδη ζητήματα που αποτέλεσαν και αποτελούν πηγή έντασης για πολλούς βουλευτές, να εγκριθούν σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία και να αποφευχθεί μία δεύτερη ψηφοφορία που θα δοκιμάσει εκ νέου την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλα κυβερνητικά στελέχη, το να «βάλεις δύο βόμβες τη μία δίπλα στην άλλη κινδυνεύεις να φορτίσεις επικίνδυνα το κλίμα». Ο σκόπελος αυτός μπορεί να αποφευχθεί αν η  κυβέρνηση κάνει πράξη τις σκέψεις της να καταθέσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για τους πλειστηριασμούς για ένα εξάμηνο, όσο διαρκεί η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 

Την ίδια μέθοδο θα ακολουθήσει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και στο θέμα του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση όπου η ισχύς του μέτρου λήγει την τελευταία ημέρα του έτους και εφόσον δεν έχει βρεθεί λύση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το σίγουρο είναι ότι με την ψήφιση, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου του προϋπολογισμού σήμερα τα μεσάνυχτα, ξεκινά μια επίπονη διαδικασία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων όπου συν τοις άλλοις θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το ένα προαπαιτούμενο που έχει απομείνει, τα ΕΑΣ με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει σήμερα αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση μέχρι το Εurogroup της Δευτέρας.

Μάλιστα, όπως είπε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος, «η Βουλή δεν θα κλείσει αν δεν περάσουν δύο νομοσχέδια».

Εν όψει όλων αυτών των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς έχει στείλει μήνυμα μέσω των στενών του συνεργατών σε όλους τους βουλευτές να μην προκαλούν είτε με δηλώσεις τους για τα ακανθώδη ζητήματα όπως οι πλειστηριασμοί, είτε με επιθέσεις προς τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και κυρίως προς τον κ. Στουρνάρα τον οποίο και καλύπτει πλήρως.

Σύμφωνα πάντως με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ δεν θα πρέπει να αναμένουμε απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, ακόμη κι αν υπάρξη συμφωνία για τα ΕΑΣ, αφού το Eurogroup δεν ανακοινώνει τέτοιες αποφάσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή