Ν. Δένδιας: Ενίσχυση των πολιτικών της Ε.Ε. που σχετίζονται με τη μετανάστευση

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 17:48
UPD:17:55
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε η  δίκαιη κατανομή των βαρών και η συνεργασία των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε στην πραγματοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στον τομέα των επιστροφών, θεωρείται υψίστης σημασίας για την Ελληνική Προεδρία.

Η Ελληνική Προεδρία, επεσήμανε, προσβλέπει στην ενίσχυση των πολιτικών που σχετίζονται με τη μετανάστευση, στο πλαίσιο της σφαιρικής προσέγγισης της Ε.Ε. για τη μετανάστευση ("EU Global Approach to Migration" - «Σφαιρική προσέγγιση της ΕΕ για τη Μετανάστευση»).

Η προώθηση των μεταναστευτικών ζητημάτων από μέρους της Ελληνικής Προεδρίας, όπως τα παρουσίασε ο υπουργός έχουν ως εξής:

  • Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των βαρών που προκύπτουν από τις μεικτές μεταναστευτικές ροές,
  •  Η ενίσχυση των πολιτικών των επιστροφών/επανεισδοχών υπηκόων τρίτων χωρών, με αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ.
  • Η διαμόρφωση των στρατηγικών στόχων και των προτεραιοτήτων της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων για την μετά-Στοκχόλμη εποχή,
  • Η επικαιροποίηση του «Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για την Αντιμετώπιση της Μεταναστευτικής Πίεσης - Στρατηγική Αντίδραση», με έμφαση σε μέτρα καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων,
  • Η δίκαιη κατανομή των βαρών και η συνεργασία των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σε όλο το φάσμα της πολιτικής για το άσυλο και την μετανάστευση,
  • Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα θα εργαστεί, μεταξύ άλλων, στην προώθηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες (προέλευσης και διαμετακόμισης) σε όλα τα θέματα που άπτονται της ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης της μεταναστευτικής πολιτικής.
  • Η εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ), με ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα για την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών (burden sharing) σε εκείνα τα Κ-Μ που υφίστανται ιδιαίτερη πίεση, λόγω των μεικτών μεταναστευτικών ροών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή