ΗΠΑ: Επιστρέφουν στις δουλειές τους οι εργαζόμενοι στο δημόσιο

«Χαμένη ευκαιρία» χαρακτηρίζουν το συμβιβασμό οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 16:41
UPD:17:03
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Εργαζόμενοι αφαιρούν τα κιγκλιδώματα στο μνημείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

A- A A+

Στις δουλειές τους επιστρέφουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο αμερικανικό δημόσιο, μετά την υπογραφή από το Μπαράκ Ομπάμα νόμου με τον οποίο τίθεται τέλος στην 16ήμερη αναστολή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών κρατικών υπηρεσιών.

Η συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών επιτεύχθηκε λίγες ώρες πριν το αμερικανικό δημόσιο να απολέσει τη δυνατότητά του να εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Η Κίνα χαιρέτησε την επίτευξη συμφωνίας, ενώ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τη χαρακτήρισε «σημαντική και αναγκαία».

Το Κογκρέσο ψήφισε τη συμφωνία λιγότερες από 24 ώρες πριν το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους των 16,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων γίνει «θηλειά στο λαιμό» του δημοσίου των ΗΠΑ.

Ο συμβιβασμός ήλθε 16 ημέρες μετά από μια μερική ομοσπονδιακή παράλυση, η οποία άρχισε με την αδυναμία του Κογκρέσου να ψηφίσει προϋπολογισμό την 1η Οκτωβρίου.

Τα μέτρα τα οποία εγκρίθηκαν στην Ουάσιγκτον επιτρέπουν τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δύναται να δανείζεται μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.

Οι συμφωνηθείσες ρυθμίσεις, ωστόσο, δίνουν μόνο προσωρινή διέξοδο στο πρόβλημα, το οποίο αποτελεί ζήτημα αιχμής στην αντιπαράθεση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Το προσεχές διάστημα θα διαμορφωθεί επιτροπή με τη συμμετοχή βουλευτών και γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα, η οποία θα έχει ως αποστολή την εκπόνηση προϋπολογισμού μακράς πνοής.

Πρωτοπόρο ρόλο στη μάχη κατά του Μπαράκ Ομπάμα και της μεταρρύθμισης του στον κλάδο της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης έπαιξαν οι σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί και οικονομικά φιλελεύθεροι του ρεύματος Tea Party εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο κ. Ομπάμα και το Δημοκρατικό Κόμμα, ωστόσο, αρνήθηκαν κάθε διαπραγμάτευση και ο νόμος, γνωστός και ως Obamacare, επιβίωσε με ελάχιστες απώλειες σε ό,τι αφορά την χρηματοδότησή του.

Οδηγίες στους κρατικούς υπαλλήλους

REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Υπάλληλος καθαριότητας του Εθνικού Πάρκου των ΗΠΑ επιστρέφει στα καθήκοντά του.

Το κλείσιμο των ομοσπονδιακών κρατικών υπηρεσιών επηρέασε τους Αμερικανούς, αλλά και τους επισκέπτες στις ΗΠΑ σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς τους: τα περισσότερα εθνικά πάρκα έκλεισαν, η ιατρική έρευνα σταμάτησε, η επεξεργασία δημόσιων εγγράφων αναβλήθηκε, μεταξύ άλλων οι θεωρήσεις για βίζα, οι άδειες για επιχειρήσεις, καθώς και οι έλεγχοι ασφαλείας προϊόντων.

Εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι οδηγήθηκαν σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών. Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του «shutdown», το Κογκρέσο ψήφισε ρύθμιση ώστε να λάβουν χρήματα για την περίοδο κατά την οποία δεν εργάστηκαν.

Λίγο πριν τα ξημερώματα της Πέμπτης, το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού των ΗΠΑ, το οποίο είναι υπεύθυνο για το ομοσπονδιακό εργατικό δυναμικό, ανακοίνωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τους υπαλλήλους να απενεργοποιήσουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα «εκτός γραφείου», να αλλάξουν τα μηνύματα στους τηλεφωνητές και να πετάξουν από τα ψυγεία «φαγητό το οποίο έχει χαλάσει ή λήξει».

«Χαμένη ευκαιρία»

Μιλώντας μετά το πέρας των ψηφοφοριών στο Κογκρέσο, την Τετάρτη το βράδυ, ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι «τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του λαού των ΗΠΑ».

«Πρέπει να τελειώνουμε με τη συνήθεια να κυβερνούμε μέσω των κρίσεων», σημείωσε ο πρόεδρος, ο οποίος προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Παρά την «χαλαρή» υποστήριξη του συμβιβαστικού νομοσχεδίου από την ηγεσία του Ρεπουμπλικανού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι περισσότεροι ρεπουμπλικανοί βουλευτές το καταψήφισαν.

Μεταξύ των όσων αντιτάχθηκαν στο συμβιβασμό, ήταν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, Πολ Ράιαν, ο οποίος αποκάλεσε το νομοσχέδιο «χαμένη ευκαιρία».

«Η σημερινή νομοθεσία δεν θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε το ταχέως αυξανόμενο δημόσιο χρέος μας», τόνισε.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν δήλωσε στο δίκτυο BBC «ιδιαίτερα ανακουφισμένος» για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε ξανά το ίδιο μονοπάτι», υπογράμμισε. «Η αντίδραση του αμερικανικού λαού ήταν ιδιαίτερα αρνητική και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή