Πέντε γεύματα τη μέρα για φυσιολογικό βάρος

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 09:00
SHUTTERSTOCK

H μελέτη διεξήχθη με τη συμμετοχή τουλάχιστον 4.000 παιδιών, τα οποία παρακολουθούσαν οι επιστήμονες από τη στιγμή που γεννήθηκαν μέχρι την ηλικία των 16 ετών, καταγράφοντας τις διατροφικές τους συνήθειες.

A- A A+

Όσοι θέλουν να χάσουν βάρος δεν έχουν παρά να το... ρίξουν στο φαγητό! Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Φινλανδία έδειξε ότι όσοι θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, θα πρέπει να καταναλώνουν πέντε γεύματα τη μέρα – τρία μεγάλα και δύο μικρά.

Σύμφωνα με επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Φινλανδίας, τα τρία γεύματα δεν είναι αρκετά για να διατηρηθεί το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται και δύο γεύματα με σνακ ανάμεσα στα τρία βασικά της ημέρας.

Μάλιστα, όταν παραλείπεται κάποιο από αυτά, ενδέχεται να υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα και πολύ περισσότερο στην περίπτωση που παραλείπεται το πρωινό.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση των επιστημόνων, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Obesity, η διατήρηση του σωματικού βάρους είναι αποτελεσματική όταν η συνήθεια των πέντε γευμάτων τη μέρα ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Αυτό αποδείχθηκε επίσης κατά τη μελέτη, η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή τουλάχιστον 4.000 παιδιών, τα οποία παρακολουθούσαν οι επιστήμονες από τη στιγμή που γεννήθηκαν μέχρι την ηλικία των 16 ετών, καταγράφοντας τις διατροφικές τους συνήθειες.

Όπως διαπίστωσαν, εκείνα που κατανάλωναν πέντε γεύματα τη μέρα είχαν μικρότερο δείκτη σωματικής μάζας, τον οποίο διατηρούσαν για όλα αυτά τα χρόνια.

Μάλιστα, στην έκθεσή τους οι επιστήμονες τονίζουν ότι έλαβαν υπόψη τους και αρκετούς γενετικούς παράγοντες, ωστόσο διαπίστωσαν ότι το παραπάνω γεγονός ισχύει και για τα παιδιά που έχουν γονείς παχύσαρκους.

Αυτό δείχνει ότι με την κατάλληλη διατροφή όχι μόνο μειώνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας, αλλά επιπλέον ρυθμίζονται και οι γενετικοί παράγοντες που καθορίζουν την προδιάθεση για παχυσαρκία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή