Η «αφοσίωση» στο φαγητό συμβάλλει στο αδυνάτισμα

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013 10:14
UPD:01/04/2013 10:40
SHUTTERSTOCK

Oσοι συνηθίζουν να τρώνε συνδυάζοντας και άλλες δραστηριότητες χωρίς να το καταλαβαίνουν παίρνουν περισσότερες θερμίδες επειδή δεν προσέχουν τι και πόσο τρώνε.

A- A A+

Η άποψη που θέλει το φαγητό να έχει τον δικό του χρόνο και να μην συνδυάζεται με άλλα πράγματα, όπως δουλειά, τηλεόραση κτλ, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λίβερπουλ διαπίστωσαν ότι όσοι θέλουν να χάσουν βάρος θα πρέπει να ακολουθήσουν τον κανόνα που είναι γνωστός εδώ και πολλά χρόνια και ο οποίος τονίζει ότι η ώρα του φαγητού θα πρέπει να αποτελεί ιεροτελεστία και όχι μια παράλληλη δραστηριότητα με τη δουλειά ή οτιδήποτε άλλο.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι αφοσιώνονται στο φαγητό τους και το απολαμβάνουν με όλες τους τις αισθήσεις, στο τέλος του γεύματος αισθάνονται πιο γεμάτοι, γεγονός που τους μειώνει πολύ την ανάγκη για τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα, το οποίο θα τους έδινε επιπλέον θερμίδες.

Αντίθετα, όσοι συνηθίζουν να τρώνε ενώ βλέπουν τηλεόραση, χωρίς να το καταλαβαίνουν παίρνουν περισσότερες θερμίδες επειδή δεν προσέχουν τι και πόσο τρώνε, με αποτέλεσμα να μην έχουν την αίσθηση του κορεσμού και να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. «Υποθέταμε ότι η τηλεόραση ευθύνεται για τη μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού, όμως τελικά δεν είναι τόσο αυτή, όσο η έλλειψη προσοχής γενικότερα», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής της έρευνας Έρικ Ρόμπινσον, ερευνητής από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας, Υγείας και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου Λίβερπουλ.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι θέλουν να χάσουν βάρος θα βοηθηθούν αρκετά αν θυμούνται τι και πόσο έχουν φάει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα αν αντί να μετρούν θερμίδες, προσέχουν την ποιότητα, τη γεύση και το άρωμα του φαγητού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή