Ασπίδα το πρωινό γεύμα για παχυσαρκία, διαβήτη και άλλες ασθένειες

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013 00:23
UPD:00:24
SHUTTERSTOCK

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ διαπίστωσαν ότι τα θρεπτικά συστατικά όταν καταναλώνονται την κατάλληλη ώρα της μέρας, όχι μόνο παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σωματικό βάρος, αλλά επιπλέον δίνουν ενέργεια στον οργανισμό, βελτιώνουν τη διάθεση και προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες.

A- A A+

Οι έρευνες που έχουν θέμα την απώλεια βάρους καταλήγουν σχεδόν πάντα στο ίδιο συμπέρασμα: ότι όσοι καταναλώνουν ένα πλούσιο πρωινό είναι πιο αδύνατοι ή μπορούν να χάσουν βάρος ευκολότερα. Ωστόσο, μια νέα μελέτη έδειξε ότι εκτός από την παχυσαρκία, το  πρωινό γεύμα μπορεί να καταπολεμήσει και διάφορες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, ακόμη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ διαπίστωσαν ότι τα θρεπτικά συστατικά όταν καταναλώνονται την κατάλληλη ώρα της μέρας, όχι μόνο παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σωματικό βάρος, αλλά επιπλέον δίνουν ενέργεια στον οργανισμό, βελτιώνουν τη διάθεση και προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός επηρεάζεται άμεσα από τον κιρκαδιανό ρυθμό, με αποτέλεσμα η χρονική στιγμή κατά την οποία καταναλώνει κανείς τα γεύματά του να επηρεάζει με τη σειρά της τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός επεξεργάζεται, διασπά και απορροφά τις τροφές.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Daniela Jakubowicz, όσοι καταναλώνουν το μεγαλύτερο γεύμα της μέρας τους το πρωί, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος σε σχέση με τους υπόλοιπους και επιπλέον μπορούν να διατηρήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα πολύ πιο εύκολα.

Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός τους προστατεύεται από σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία συνήθως έχουν άμεση σχέση με την παχυσαρκία.

Μάλιστα, αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες υπάρχουν ακόμα και όταν το πρωινό περιλαμβάνει και κάποιο γλυκό, γεγονός που αποδείχθηκε στη συγκεκριμένη μελέτη.

Όπως αναφέρει η επιστημονική έκθεση, όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα πλούσιο πρωινό γεύμα, το οποίο περιελάμβανε και γλυκό, είχαν λιγότερα τριγλυκερίδια, ενώ  πολύ πιο χαμηλά ήταν ακόμη και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους!

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή