Η κατανάλωση πρωτεϊνών το πρωί μειώνει την όρεξη κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 10:22
UPD:10:23
Shutterstock
A- A A+

Ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό δεν αποτρέπει μόνο το τσιμπολόγημα μέχρι το μεσημεριανό, αλλά μειώνει την όρεξη ακόμη και το βράδυ. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μισούρι διαπίστωσαν πως όταν το πρωινό γεύμα περιλαμβάνει τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αυξάνεται η αίσθηση του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το τσιμπολόγημα, το οποίο τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει τροφές που περιέχουν πολλά σάκχαρα και δεν είναι καθόλου υγιεινές.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων ηλικίας από 18 έως 20 ετών. Οι επιστήμονες τα χώρισαν σε τρεις ομάδες, από τις οποίες η πρώτη απέφευγε το πρωινό, η δεύτερη κατανάλωνε το πρωί έτοιμες τροφές με μέτρια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως τα δημητριακά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και η τρίτη τροφές με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, όπως αυγά. Όλα τα γεύματα των τριών ομάδων περιείχαν 350 θερμίδες και ίση περιεκτικότητα σε ίνες, σάκχαρα, λιπαρά κτλ.

Όπως διαπιστώθηκε έπειτα από τις απαραίτητες εξετάσεις που έκαναν οι επιστήμονες στους συμμετέχοντες, τα άτομα που ανήκαν στην τρίτη ομάδα είχαν μειωμένη όρεξη μέχρι το βράδυ σε σχέση με τα υπόλοιπα και απέφευγαν τα ανθυγιεινά σνακ.

Στην έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, οι επιστήμονες επισημαίνουν σε όσους δεν μπορούν να εντάξουν το πρωινό γεύμα στη διατροφή τους ότι ο οργανισμός χρειάζεται μόλις τρεις μέρες για να συνηθίσει αυτήν την αλλαγή, η οποία σε κάθε έρευνα αποδεικνύεται όλο και πιο υγιεινή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή