«Η χώρα βρίσκεται στην ανηφόρα αλλά και στην τελική στροφή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε παραγωγικούς φορείς, επιμελητήρια και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «έχουμε διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου που οδηγεί στην οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση και τη στενή εποπτεία των εταίρων και πιστωτών μας».
Παραδέχθηκε ακόμη «η κρίση έχει επηρεάσει την εθνική μας κυριαρχία στα θέματα οικονομικής, δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Και αυτό δεν το αντέχει καμία κοινωνία».
Αναφερόμενος στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, είπει ότι είναι ευκαιρία να αποκατασταθούν μια σειρά αδικίες:
«Υπάρχουν αδικίες και πρώτος στόχος μας είναι να αρχίσουμε να τις αποκαθιστούμε τώρα που η χώρα αποκτά τη δημοσιονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις. Γιατί πρέπει να το δούμε, να το πιάσουμε στα χέρια μας, αυτό όλο το επίτευγμα, προκειμένου να αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και για την αποκατάσταση αδικιών στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής».
Ο κ. Βενιζέλος σε άλλη σημείο έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε πολυτέκνους, τριτέκνους και ανέργους: «Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με το χώρο των πολυτέκνων και των τριτέκνων, υπό συνθήκες κρίσης και πίεσης. Και βέβαια η μεγάλη μάχη που δόθηκε για τους πλειστηριασμούς -για τους οποίους ισχύουν μόνο οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και η δική μου, τίποτε άλλο- είχε πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Δεν μπορεί να υπάρχει άνεργος, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυτό αφορά και τους ανέργους από το χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών όχι μόνο της μισθωτής εργασίας».
«Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει Σχέδιο Β΄»
Αφού επισήμανε πως αυτό που βασανίζει την κοινωνία είναι μια αμφιβολία για το αν πράγματι βγαίνει αυτό το πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε ότι πως «ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει σχέδιο Β΄» και δυνατότητα να γίνουν λιγότερες θυσίες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά μόνο πριν ξεσπάσει η κρίση - το 2007, το 2008, αρχές του 2009, καθώς και «αν υπήρχε εξαρχής κοινωνική και πολιτική συναίνεση».
Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, «είτε δεν το καταλαβαίνει είτε λέει ψέματα».
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «είναι θλιβερό να ξαναγυρίζει επίσημα, επιθετικά στην πολιτική της μονομερούς καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων και της αναστολής εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους».
Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «κλείνει το μάτι» μιλώντας τώρα για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης -αφού έχουμε πάρει το δάνειο- και αν έρθει στην εξουσία θα πει ότι δεν μπορεί να το κάνει λόγω των συνθηκών.
Αυτό είναι «βαθιά ανήθικο», είπε για να προσθέσει: «Δεν χρειάζεται να σε βγάλουν από το ευρώ για να σε τιμωρήσουν. Μπορείς να καταστραφείς έχοντας την ψευδαίσθηση ότι είσαι στο ευρώ».
Για τις αντιμνημονιακές δυνάμεις είπε ότι πως πιστεύουν ότι μπορούν να λέγονται με ευκολία πράγματα σε αυτούς που έχουν αναλάβει να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος.
Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ ταχυδακτυλουργίες, υποστηρίζοντας πως η πολιτική του θα οδηγήσει στην καταστροφή της οικονομίας, ενώ απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμοποίηση της, σημείωσε:
«Αν ο ελληνικός λαός θελήσει μια άλλη επιλογή,θελήσει την επιλογή να ακυρώσει τις θυσίες του και να δοκιμάσει λύσεις οι οποίες είναι, δεν λέω τυχοδιωκτικές, λέω ταχυδακτυλουργικές, μεταφυσικές, που μπορούν να βγουν από το καπέλο ή από το μανίκι ενός νέου, ξύπνιου πολιτικού, ο οποίος θέλει να ηγηθεί της χώρας, ας το δοκιμάσει. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να κάνει ο ελληνικός λαός. Οσο, όμως, υπάρχει η εντολή των εκλογών του Ιουνίου του 2012, υπάρχει η πλειοψηφία αυτή, για τη σωτηρία των ανθρώπων αυτής της χώρας, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτή τη δουλειά η οποία θα κριθεί στο τέλος».
Παράλληλα, καταφέρθηκε εναντίον όσων μιλάνε για «πουλημένους» πολιτικούς, διότι αδιαφορούν αν αυτή η στάση τους οδηγεί στην απόλυτη άνοδο ακροδεξιών, φασιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων, όπως είπε.
«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη εθνική συμφωνία»
Σχετικά με την υπό διαμόρφωση προγραμματική συμφωνία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, είπε ότι είναι ουσιαστικά το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και τάχθηκε κατά της λήψης νέων περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων:
«Χρειαζόμαστε, θα μπορούσα να πω, το εθνικό μας Μνημόνιο, αν η λέξη δεν ήταν κακή, χρειαζόμαστε μια μεγάλη εθνική συμφωνία, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Η προγραμματική συμφωνία της Κυβέρνησης, η συμφωνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι μια συμφωνία που αφορά τα δυο κόμματα. Είναι το πολιτικό πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, αλλά σημασία έχει η δέσμευση όχι μεταξύ μας, αλλά η δέσμευση με την κοινωνία και βεβαίως η συνεχής διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Γιατί μακάρι να μπορούσαμε να αποφασίσουμε μόνοι μας για όλα τα θέματα.
»Ξέρετε πάρα πολύ καλά ποια είναι τα θεμέλια της προγραμματικής συμφωνίας και του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης: Όχι πρόσθετα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα, δεν τα αντέχει η οικονομία, η κοινωνία, το πολιτικό σύστημα. Ισχυρή όμως στήριξη στις διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να τις έχουμε κάνει προ πολλού, που είναι ζωτική ανάγκη για την ανάπτυξη και την επιβίωση της χώρας, για την εθνική ανταγωνιστικότητα, για την εθνική προοπτική».
«Φρένο» στα σενάρια πρόωρων εκλογών
Αναπτύσσοντας τις πολιτικές προϋποθέσεις για να πετύχει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα, διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί πρόωρων εκλογών. «Η χώρα χρειάζεται χρόνο, η οικονομία χρειάζεται χρόνο», είπε.
«Να δείξουν όλοι οι φορείς την υπευθυνότητά τους»
Μεταξύ των κοινωνικών προϋποθέσεων για την επιτυχία του Σχεδίου είναι, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η επίδειξη αλληλεγγύης προς την κοινωνία. «Χρειάζεται να σεβαστούμε τα όρια αντοχής της κοινωνίας, να υπάρχει αλληλεγγύη για να έχουμε και τη συναίνεσή της», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει όλοι οι φορείς να επιδείξουν την υπευθυνότητά τους και σχολίασε τη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ειδικά για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ είπε πως δεν είναι δυνατό να απειλούνται με κλείσιμο τα σχολεία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
«Δεν απέδωσε όσο έπρεπε η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση»
Ανάμεσα στις φορολογικές προϋποθέσεις που έθεσε για την ευόδωση του Εθνικού Σχεδίου, είναι η υποχρέωση για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επισήμανε ότι το μέτρο δεν απέδωσε όσο θα έπρεπε. «Αν είχε αποδώσει όσο έπρεπε, θα είχαμε ένα πολύ καλό επιχείρημα για την επανεξέταση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, που εκεί πρέπει να δώσουμε λύση τη χρονιά αυτή, σε όλα τα κοινωνικά προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει, με γενναιοδωρία».
Υποστήριξε, επίσης, ότι υπάρχουν «αστοχίες» σε ορισμένα φορολογικά μέτρα.
Ανάγκη ενός «κανονικού ευρωπαϊκού Κράτους»
Τόνισε ακόμη ότι χρειάζονται και κάποιες θεσμικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ενός «κανονικού ευρωπαϊκού Κράτους» που να σέβεται τον πολίτη.
«Κανένα θέμα "ξαφνικού θανάτου" για ΟΣΕ - αμυντικές βιομηχανίες»
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «δεν υπάρχει θέμα "ξαφνικού θανάτου" ούτε για τον ΟΣΕ ούτε για τις αμυντικές βιομηχανίες».
«Να τακτοποιήσουμε τους μικροομολογιούχους»
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους μικροομολογιούχους, σημειώνοντας: «δεν τους ξεχάσαμε και πρέπει να τους τακτοποιήσουμε».
Συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo Α.Ε.
Πριν από την ομιλία του ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΘ- Helexpo Α.Ε..
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo Α.Ε. Τάσος Τζήκας ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για τα χαρακτηριστικά τής φετινής διοργάνωσης και τη συνένωση των δύο εταιρειών, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΘ κάνει επανεκκίνηση. Ζήτησε δε από τον κ. Βενιζέλο τη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών για την κινητοποίηση της ελληνικής ομογένειας στο θέμα των εμπορικών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι στους χώρους της ΔΕΘ μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ελκυστικό συνεδριακό κέντρο, με εκθεσιακές δραστηριότητες και παράλληλα ένα μητροπολιτικό πάρκο, σημειώνοντας πως θα χρειαστεί η συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η συμμετοχή των φορέων της πόλης σε αυτό το εγχείρημα για να το αγαπήσει η πόλη.
Τέλος, ως υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2004, θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη κάποιες δραστηριότητες (συνδιασκέψεις, σεμινάρια κ.α.) και θα αξιοποιηθεί και η ΔΕΘ.
newsroom naftemporiki.gr