Οι Αμερικανοί πιλότοι δεν… συμπαθούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 11:25
UPD:11:26
REUTERS/US AIR FORCE

Τα UAV (drones) συνήθως χρησιμοποιούνται σε αποστολές που θεωρούνται «βαρετές» και «βρώμικες», ενώ κάποια από αυτά (ειδικά τα αναγνωριστικά/ παρακολούθησης) απαιτούν πολύωρες βάρδιες.

A- A A+

Μπορεί πολλοί να τα θεωρούν το αναπόφευκτο μέλλον της πολεμικής αεροπορίας, αλλά οι αμερικανοί πιλότοι φαίνεται να εκτιμούν πως η ενασχόληση μαζί τους είναι υποτιμητική- τουλάχιστον, σε σχέση με την χαρακτηριστική αίγλη του «fighter pilot», όπως αυτή έχει δοθεί εδώ και χρόνια από ταινίες όπως το «Top Gun».

Σύμφωνα με αναφορά του σμηνάρχου Μπράντλεϊ Χόουγκλαντ για λογαριασμό του Brookings Institution, μόλις το 8,5% των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας πιλοτάρουν (εξ αποστάσεως) τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αν και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί, η προσέλευση των εθελοντών είναι αρκετά μικρότερη από ό,τι πιστευόταν.

Οι λόγοι για το φαινόμενο είναι πολλοί: τα UAV (drones) συνήθως χρησιμοποιούνται σε αποστολές που θεωρούνται «βαρετές» και «βρώμικες», ενώ κάποια από αυτά (ειδικά τα αναγνωριστικά/ παρακολούθησης) απαιτούν πολύωρες βάρδιες, που, πέραν του ότι είναι κουραστικές για τους πιλότους, δεσμεύουν το χρόνο τους, εμποδίζοντάς τους να ασχοληθούν με άλλους τομείς, όπως περαιτέρω εκπαίδευση που ανοίγει προοπτικές για καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη.

REUTERS/RICH-JOSEPH FACUN

Μόλις το 8,5% των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας πιλοτάρουν (εξ αποστάσεως) τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πολλοί πιλότοι επίσης φαίνονται να παρουσιάζουν έντονο το φαινόμενο του «burnout», καθώς ο «ρυθμός» παραίτησης πιλότων drones είναι τριπλάσιος αυτού των πιλότων κανονικών, επανδρωμένων αεροσκαφών. Ωστόσο, εκτιμάται πως η Αεροπορία θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα εάν καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους εθελοντές, καθώς κάτι τέτοιο θα σημάνει μείωση της διάρκειας των βαρδιών και καλύτερες προοπτικές καριέρας. Κάτι τέτοιο θεωρείται πως θα συμβεί εάν αλλάξουν οι σχετικές προδιαγραφές, καθώς επί της παρούσης απαιτούνται αξιωματικοί που είναι κάτοχοι πτυχίου και διαθέτουν τεχνική εκπαίδευση (στον αμερικανικό στρατό οι αντίστοιχες προϋποθέσεις είναι λιγότερες, καθώς πιο χαμηλόβαθμα και λιγότερο καταρτισμένα στελέχη μπορούν να πετούν ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη).

Ωστόσο, στη Μέση Ανατολή, μία νέα γενιά «κυνηγών» drones εκπαιδεύεται: σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο Fars και η εφημερίδα Etemaad, το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν θα αρχίσει να εκπαιδεύει νέους πάνω στο «κυνήγι» μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Για την ακρίβεια, το αντικείμενο θα αποτελέσει τμήμα της εκπαίδευσης στο λύκειο, στο πλαίσιο των μαθημάτων «Αμυντικής Ετοιμότητας», σύμφωνα με δηλώσεις ανωτάτου στελέχους της παραστρατιωτικής εθελοντικής οργάνωσης των Μπασίζ, του «κλάδου» των Φρουρών της Επανάστασης που έγινε γνωστός για τις επιθέσεις του κατά διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια.

Γενικότερα το Ιράν φαίνεται να δίνει μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση των UAV, με τον Ανώτατο Ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να φέρεται να έχει χαρακτηρίσει την κατάρριψη αμερικανικών drones ως στόχο «υψηλής προτεραιότητας» για τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν.

Προτεινόμενα για εσάς