Εφαρμογές για το Google Glass και επενδύσεις σε drones

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 12:56
UPD:12:56
REUTERS/GOOGLE

O προσανατολισμός της εταιρείας είναι να «δώσει» στο κοινό το Glass όπως το αρχικό iPhone: μία ολοκαίνουρια πλατφόρμα, η οποία θα επιδείξει τις πραγματικές της δυνατότητες μέσω της ανάπτυξης και κυκλοφορίας εφαρμογών από developers. 

A- A A+

Τολμηρές κινήσεις προς πάσα κατεύθυνση ανακοίνωσε η Google στη διάσκεψη I/O της στο Σαν Φρανσίσκο. Πέρα από την ανανέωση του Google Maps, την ανακοίνωση του Google Hangouts και τη συνδρομητική της μουσική υπηρεσία, Google Play Music All Access, η εταιρεία ανακοίνωσε και την έλευση του πρώτου «κύματος» εφαρμογών για το Google Glass- ακόμα και αν η συσκευή δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει, καθώς βρίσκεται σε δοκιμαστικό beta στάδιο.

O προσανατολισμός της εταιρείας είναι να «δώσει» στο κοινό το Glass όπως το αρχικό iPhone: μία ολοκαίνουρια πλατφόρμα, η οποία θα επιδείξει τις πραγματικές της δυνατότητες μέσω της ανάπτυξης και κυκλοφορίας εφαρμογών από developers. Οι πρώτες εφαρμογές για το Google Glass περιλαμβάνουν εφαρμογές από την Evernote, το CNN, το Facebook, το Twitter, to Tumblr και το Elle.

YOUTUBE/GOOGLE

To promo video του Google Glass

Η εταιρεία αποκαλεί τις εφαρμογές «Glassware». Ήδη υπάρχουν για το Glass εφαρμογές για το κοινωνικό δίκτυο Path και τους New York Times. Η εταιρεία κάνει προσεκτικά βήματα προς το «άνοιγμα» της συσκευής προς τους developers, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να κάνει το Google Glass μία συσκευή- hit, όπως πριν από μερικά χρόνια τα «απλά» κινητά εξελίχθηκαν στα smartphones, με τεράστιες δυνατότητες και αναπόσπαστα τμήματα της καθημερινής ζωής.

Πέρα από τα γνωστά της «πεδία», ο κολοσσός του χώρου της τεχνολογίας αρχίζει να κινείται και προς κατευθύνσεις οι οποίες πριν από μερικά χρόνια θα φάνταζαν αδιανόητες, όπως του χώρου των drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών). Η Google Ventures επενδύει 10,7 εκατομμύρια δολάρια στην Airware, μία startup από την Καλιφόρνια, η οποία αναπτύσσει λειτουργικά συστήματα για «πολιτικά» drones. Λογισμικό της εταιρείας χρησιμοποιείται ήδη σε αεροσκάφη τα οποία περιπολούν στους ουρανούς του δρυμού Ολ Πετζέτα στην Κένυα.

Επιπλέον εφαρμογές για τέτοια drones θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν χρήση για αγροτικούς σκοπούς και μεταφορά φορτίων. Η χρήση πολιτικών drones δεν είναι ακόμα νόμιμη στις ΗΠΑ, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει σύντομα, καθώς η FAA (Federal Aviation Administration) σχεδιάζει να έχει έτοιμο σχετικό πλαίσιο κανόνων μέχρι το 2015. Πίσω από την Aiware βρίσκεται ο Τζόναθαν Ντάουνι, ο οποίος εργαζόταν για την Boeing πριν ιδρύσει τη δική του εταιρεία το 2011. Η Airware έχει ήδη 20 πελάτες, και εκτιμά πως θα έχει έσοδα ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων αυτό το έτος.

Η Google έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χώρο των μη επανδρωμένων οχημάτων γενικότερα, αναπτύσσοντας τεχνολογία για αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα και, σύμφωνα με αναφορές, δοκιμάζοντας ένα δικό της drone για σκοπούς προγραμμάτων όπως το Google Street View και το Google Earth.

Προτεινόμενα για εσάς