ΚΕΔΕ: Πρόταση Ασκούνη για «λουκέτο» στους δήμους έως την Τετάρτη

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013 13:22
UPD:16:44
EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο κ. Ασκούνης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, σοβαρή και αποτελεσματική κινητικότητα σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία πλατφόρμας για ενδοδημοτική κινητικότητα.

A- A A+

Την αναστολή της λειτουργίας των δήμων από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 17 Ιουλίου, οπότε θα τεθεί προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, πρότεινε κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Ασκούνης.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να λειτουργήσουν μόνο οι κοινωνικές δομές των δήμων, με εξαίρεση την Τρίτη, παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ειδικά στους τουριστικούς δήμους θα δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσουν κατά βούληση εάν θα κλείσουν ή όχι τις δομές τους.

Την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου η ΚΕΔΕ προτείνει συγκέντρωση αιρετών και πορεία προς τη Βουλή.

Ο κ. Ασκούνης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, σοβαρή και αποτελεσματική κινητικότητα σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία πλατφόρμας για ενδοδημοτική κινητικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πρόταση για επ' αόριστον λουκέτο των δήμων και παραιτήσεις δημάρχων.

Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΕ θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, στο οποίο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης και θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

«Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ακόμη και ακραίων παρεμβάσεων, όπως οι μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Κ. Ασκούνης: Θα συζητηθούν και ομαδικές παραιτήσεις

Aπόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη στην έκτακτη γ.σ. της Ενωσης

Την  ίδια ώρα, τις παραιτήσεις τους θέτουν στη διάθεση του προεδρείου της ΚΕΔΕ η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων που μιλούν στη γενική συνέλευση, η οποία διεξάγεται σε τεταμμένο κλίμα.

Ήδη, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, με χθεσινό ψήφισμά της προτείνει να τεθούν οι παραιτήσεις των 325 δημάρχων στη διάθεση της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την πολιτική του παραίτηση υπέβαλε ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, τονίζοντας ότι θα γυρίσει στο πόστο του μόνο εφόσον η κυβέρνηση λύσει τα καίρια προβλήματα της Τ.Α.. Σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλει και τη διοικητική του παραίτηση.  

Δεν λείπουν και κάποιες κριτικές φωνές απέναντι στην ίδια την ΚΕΔΕ και το διοικητικό συμβούλιό της για τις έως σήμερα πολιτικές επιλογές. Επίσης, αρκετοί δήμαρχοι έχουν στηλιτεύσει το γεγονός ότι στη σημερινή σημαντική γενική συνέλευση παρίστανται το ένα τρίτο των δημάρχων.

Ως φλέγοντα ζητήματα δεν αξιολογούνται μόνον η κατάργηση των δύο κλάδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και η ισχυρή επιτροπεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, μέσω του οποίου ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών αποκτά αποφασιστική εξουσία στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων και ορίζεται ως αρμόδιος να υποδεικνύει στους ΟΤΑ τις παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμόζουν. 

Γ. Καμίνης: Πρέπει να μιλήσουν οι πολίτες

Aπόσπασμα από την ομιλία του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη στην έκτακτη γ.σ. της ΚΕΔΕ

Αντίθετος στις παραιτήσεις εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Άκουσα πολλούς να μιλάνε για παραιτήσεις. Η παραίτηση δεν είναι λύση», τόνισε και πρότεινε να διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα ώστε να ερωτηθούν οι πολίτες αν θέλουν δημοτική αστυνομία και σχολικούς φύλακες.

NAFTEMPORIKIGR

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος μιλάει στη συγκέντρωση δημοτικών υπαλλήλων έξω από το Κάραβελ

«Θα πρέπει να τους κάνουμε να μας φοβούνται και μας φοβούνται αυτήν την περίοδο γιατί υπάρχει μία κοινή αντίδραση», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.

Έξω από το ξενοδοχείο Caravel, όπου συνεδριάζει η ΚΕΔΕ, πραγματοποιούν συγκέντρωση υπάλληλοι στους δήμους και δημοτικοί αστυνομικοί.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ έχει εξαγγείλει για σήμερα στάση εργασίας από τις 11:30 έως τη λήξη του ωραρίου. Οι κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ήδη έχει αποφασιστεί για το Σαββατοκύριακο αποχή από κάθε εργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί διαρκείς γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους - μέλη της Ομοσπονδίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διοργανώνεται πανελλαδικό συλλαλητήριο με κάθοδο όλων των δημοτικών υπαλλήλων στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος όπου θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ καθώς και συναυλίες καλλιτεχνών.

Την Τρίτη η ΠΟΕ - ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, με βασικό σύνθημα «περικυκλώνουμε τη Βουλή-απόσυρση του πολυνομοσχεδίου».

ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ - newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή