Δήμος Αθηναίων: Κλείσιμο υπηρεσιών κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 19:42
UPD:21:24
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στην Δημοτική αστυνομία εξω απο το δημαρχείο της Αθήνας.

A- A A+

Το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, εκτός από τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, κατά τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, με ψήφισμά του μετά από συνεδρίασή του σήμερα Πέμπτη, τάσσεται υπέρ της σύμπλευσης με τη συντονισμένη αντίδραση των ΟΤΑ κατά των οριζόντιων και τυφλών -όπως σημειώνεται- απολύσεων των εργαζομένων και της οργάνωσης ενιαίου μετώπου με όλες τις δημοκρατικές και τις κοινωνικές δυνάμεις.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά την εισήγησή του, πρότεινε κατά το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ αύριο Παρασκευή να διοργανωθούν, όσο το δυνατόν συντομότερα, σε όλη τη χώρα και υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, τοπικά δημοψηφίσματα για το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Πρέπει, κατά τη γνώμη μου, εμείς η Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρουμε την πρωτοβουλία. Οφείλουμε στους πολίτες να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας» σημείωσε και, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, πρόσθεσε: «Οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις που στρέφονται κατ' ουσίαν εναντίον των πολιτών, πρέπει να σταματήσουν. Δεν φταίνε σε τίποτα οι πολίτες να πληρώσουν τις αντιθέσεις, την πόλωση και τις διαφορές μεταξύ θεσμών. Ας πάμε ένα βήμα μπροστά. Να δώσουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να επανεργοποιηθούν».

Ασκώντας κριτική στην κεντρική διοίκηση, σημείωσε ότι «η πόλη κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα εξαιτίας της προχειρότητας και του αιφνιδιασμού της κεντρικής διοίκησης», σημειώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σχεδιάζει και να επανασχεδιάζει και στο τέλος να αξιολογείται στη βάση καταναγκασμών και περιορισμών από την κεντρική κυβέρνηση».

Αναφερόμενος ειδικά στη δημοτική αστυνομία, ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι «από το κενό ευταξίας που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη της δημοτικής αστυνομίας, έχουν προκληθεί μεγάλα προβλήματα -παραεμπόριο στο κέντρο, έλεγχος καταστημάτων, ελεγχόμενη στάθμευση κ.ά.».

Συγκέντρωση ΠΟΕ - ΟΤΑ έξω από το δημαρχείο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, δημοτικοί υπάλληλοι και δημοτικοί αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά ζητώντας από το δημοτικό συμβούλιο να προβεί σε αναστολή λειτουργίας του δήμου, ως απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια για την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα.

«Η μόνη απόφαση που μπορεί να πάρει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο είναι να αναστείλει τη λειτουργία του δήμου της Αθήνας, ώστε να σηματοδοτήσει και το τι πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι δήμοι που δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα», ανάφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.

Όπως είπε, «τα μηνύματα που έρχονται από όλη την Ελλαδα είναι ότι δεκάδες δήμοι βρίσκονται από σήμερα το πρωί σε αναστολή λειτουργίας, αντιλαμβανόμενοι ότι εκτός από τις απολύσεις των δημοτικών υπαλλήλων θα υπάρξει ουσιαστικά η κατάρρευση της Τ.Α.».

«Έστω και στο "και πέντε" θα πρέπει να το κάνει πρώτα από όλα ο δήμος της Αθήνας και μετά όλοι οι υπόλοιποι δήμοι», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, οι δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ξεκινώντας από την Αγίου Κωνσταντίνου προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, και στη συνέχεια προς τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, όπου συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή του κόμματος Κωνσταντίνο Τσιμάρα.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Για αύριο Παρασκευή η ΠΟΕ - ΟΤΑ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11.30 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 12.00 το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στη Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή.

Το Σάββατο και την Κυριακή αποφασίστηκε αποχή από κάθε εργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα, με έναρξη από τη Δευτέρα, με διαρκείς γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους - μέλη της Ομοσπονδίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρα διοργανώνεται πανελλαδικό συλλαλητήριο με κάθοδο όλων των δημοτικών υπαλλήλων στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος όπου θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ καθώς και συναυλίες καλλιτεχνών.

Την Τρίτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, με βασικό σύνθημα «περικυκλώνουμε τη Βουλή-απόσυρση του πολυνομοσχεδίου».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή