To όνομα της εν λόγω συσκευής- Eyeborg- παραπέμπει σε low budget ταινία επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο ο δημιουργός της, Νηλ Χάρμπισον, μπορεί χάρη σε αυτήν να «ακούει» τα χρώματα τα οποία δεν μπορεί να δει, λόγω αχρωματοψίας.
Ο 30χρονος καλλιτέχνης από το 2004 είναι σε θέση να «διορθώνει» μέχρι ενός σημείου το πρόβλημά του, χάρη στη συσκευή, η οποία φοριέται στο κεφάλι σαν ένα τεχνητό «τρίτο μάτι». Αυτό που κάνει είναι να μετατρέπει τα μήκη κύματος των διαφορετικών χρωμάτων σε ήχους, τους οποίους στέλνει στο μέσα αυτί (έσω ους) του Χάρμπισον μέσω των οστών του. Το Eyeborg μπορεί να αναγνωρίζει 360 διαφορετικές αποχρώσεις- όχι τόσες όσες το ανθρώπινο μάτι, αλλά σίγουρα αποτελεί βελτίωση.
O Νηλ Χάρμπισον μιλάει για το Eyeborg
Η εμπειρία του Χάρμπισον περιγράφεται στο nautil.us: το Eyeborg μετατρέπει το χρώμα σε ένα συνεχόμενο ηλεκτρονικό σήμα, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι τόσο το φως όσο και ο ήχος δημιουργούνται από κύματα διαφόρων συχνοτήτων. Ένα τσιπ στο πίσω μέρος του κεφαλιού του Χάρμπισον πραγματοποιεί τους απαραίτητους υπολογισμούς, και ένα σημείο πίεσης επιτρέπει τον «χρωματικό» ήχο να διοχετευτεί στο μέσα αυτί του μέσω της δόνησης του κρανίου του, αφήνοντας το έξω αυτί ελεύθερο να λειτουργεί κανονικά.
Ο Χάρμπισον χρησιμοποιεί τη συσκευή καλλιτεχνικά. Ο ίδιος ενδιαφέρεται κάποια στιγμή να προβεί σε χειρουργική εγκατάσταση του συστήματος, καθώς, όπως λέει, δεν βγάζει ποτέ τη συσκευή, ούτε καν στον ύπνο ή το μπάνιο, καθώς νιώθει σαν ένα πραγματικό «cyborg». «Είναι πολύ ανθρώπινο να είσαι cyborg» λέει σχετικά.
«Συνεχώς βελτιώνουμε τις αισθήσεις μας όσο βρισκόμαστε στη μήτρα της μητέρας μας, οπότε απλά μπορούμε να συνεχίσουμε να τις επεκτείνουμε όταν είμαστε έξω. Πιστεύω ότι η μετατροπή σε cyborg μας φέρνει πιο κοντά στη φύση και στα άλλα είδη ζώων». Ο Χάρμπισον έχει επεκτείνει τις δυνατότητες του Eyeborg έτσι ώστε να μπορεί να «πιάσει» και υπεριώθες και υπέρυθρο φως.
Ηχητικά πορτρέτα του Νιλ Χάρμπισον
Σε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, ο καλλιτέχνης συνάντησε τον ηθοποιό Γκάμπριελ Μπερν στη Νέα Υόρκη και του πρότεινε να του φτιάξει ένα «ηχητικό πορτρέτο». Ο Μπερν, παρά την αρχική του απορία, δέχτηκε, και ο Χάρμπισον συμφώνησε να του στείλει ένα ηχητικό αρχείο όπου περιέχονται οι «σημειώσεις» από την ανατομία του ηθοποιού. Στη «συλλογή» του καλλιτέχνη περιλαμβάνονται ο Πρίγκιπας Κάρολος, η Νικόλ Κίντμαν και ο Αλ Γκορ.