Επίσκεψη - «αστραπή» Τζον ΜακΚέιν στη Συρία

Εν γνώσει του Λευκού Οίκου, την Δευτέρα
Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 18:53
UPD:19:27
REUTERS/HANDOUT

Στη φωτογραφία, ο Τζον ΜακΚέιν απεικονίζεται με άνδρες του αμερικανικού στρατού στις πυραυλικές εγκαταστάσεις Πάτριοτ στην Τουρκία, λίγο πριν περάσει τα σύνορα με τη Συρία για να συναντηθεί με στρατιωτικούς ηγέτες των σύρων ανταρτών.

A- A A+

Με ηγέτες των ενόπλων δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης συναντήθηκε την Δευτέρα, εντός συριακού εδάφους, ο ρεπουμπλικανός αμερικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, σε μια εκτός προγράμματος επίσκεψη στην ευρισκόμενη σε καθεστώς εμφυλίου πολέμου χώρα.

Τον κ. ΜακΚέιν συνόδευσε ο αρχηγός του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς. Ο γερουσιαστής παρέμεινε για περίπου δύο ώρες εντός της Συρίας, περνώντας τα σύνορα από την πλευρά της Τουρκίας.

«Η ασφάλεια του κ. ΜακΚέιν ήταν ιδιαίτερα σημαντική για εμάς. Γι’ αυτό και δεν απομακρυνθήκαμε ιδιαίτερα από τα σύνορα, ώστε να παραμείνει ασφαλής», δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ο στρατηγός Ιντρίς.

Σαν στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Τζον ΜακΚέιν έχει λάβει θέση υπέρ της στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ από πλευράς ΗΠΑ, κυρίως μέσω της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων εντός του συριακού εναέριου χώρου.

Ο αμερικανός γερουσιαστής είχε συνάντηση με τουλάχιστον 10 στρατιωτικούς διοικητές των σύρων ανταρτών, οι οποίοι του έθεσαν ζητήματα σε ό,τι αφορά την ανάγκη στρατιωτικής, όσο και ανθρωπιστικής και ιατροφαρμακευτικής ενίσχυσης της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, δήλωσε ότι το ταξίδι ΜακΚέιν βρισκόταν εν γνώσει της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή