Η Ρωσία «θα προχωρήσει» με την παράδοση αντιαεροπορικών συστημάτων στη Συρία

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 15:26
UPD:21:53
EPA/ROBERTO ESCOBAR

«Θεωρούμε αυτές τις προμήθειες σταθεροποιητικό παράγοντα και πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους βήματα θα αποτρέψουν κάποιους θερμοκέφαλους από το να εξετάσουν σενάρια που θα μετέτρεπαν τη σύγκρουση σε διεθνή με την εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, προσθέτοντας ότι το συμβόλαιο παράδοσης των συστημάτων είχε υπογραφεί πριν από πολλά χρόνια.

A- A A+

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά με την παράδοση αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψει «κάποιους θερμοκέφαλους» από το να επέμβουν στρατιωτικά στη σύρραξη.

«Θεωρούμε αυτές τις προμήθειες σταθεροποιητικό παράγοντα και πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους βήματα θα αποτρέψουν κάποιους θερμοκέφαλους από το να εξετάσουν σενάρια που θα μετέτρεπαν τη σύγκρουση σε διεθνή με την εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, προσθέτοντας ότι το συμβόλαιο παράδοσης των συστημάτων είχε υπογραφεί πριν από πολλά χρόνια.

Από την πλευρά του, ο ρώσος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντρ Γκρούσκο, είπε ότι η Μόσχα ενεργεί «απολύτως μέσα στα όρια του διεθνούς δικαίου».

«Δεν κάνουμε τίποτα που θα άλλαζε την κατάσταση στη Συρία. Τα όπλα που προμηθεύουμε είναι αμυντικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Σκληρή κριτική στην άρση εμπάργκο όπλων

Ο υφυπουργός Ριαμπκόφ άσκησε παράλληλα σκληρή κριτική στη χθεσινή απόφαση της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για άρση του εμπάργκο όπλων προς τους σύρους αντάρτες, υποστηρίζοντας ότι η Ε.Ε. «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Όπως είπε, η απόφαση υπονομεύει τις προσπάθειες για την ειρηνευτική διάσκεψη που προσπαθούν οργανώσουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

«Η απόφαση αυτή πλήττει άμεσα τις πιθανότητες για μια ειρηνευτική διάσκεψη», δήλωσε ο κ. Ριαμπκόφ.

«Αποφασίστηκε άρση του εμπάργκο παρά τις δηλώσεις από την πλευρά της Ε.Ε. υπέρ μιας λύσης, η οποία θα βασίζεται στη διακήρυξη της Γενεύης (του Ιουνίου του 2012) και παρά τη συμφωνία για την ανάγκη να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη για τη Συρία», δήλωσε ο κ. Ριαμπκόφ.

«Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την πολιτική της Ε.Ε.», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μια τακτική δυο μέτρων και δυο σταθμών», υπογράμμισε ο ρώσος αξιωματούχος.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες να άρουν το εμπάργκο όπλων προς τους σύρους αντάρτες. Όμως καμιά χώρα δεν έχει την πρόθεση να στείλει όπλα μέσα στους δύο επόμενους μήνες για να μην βάλει σε κίνδυνο τη ρωσοαμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται να επιτρέψει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης τον Ιούνιο στη Γενεύη.

Λαβρόφ: Υπονόμευση της διάσκεψης από πράξεις της Δύσης

Οι προσπάθειες για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία υπονομεύονται από πράξεις οι οποίες συμπεριλαμβάνουν ή έχουν την υποστήριξη δυτικών χωρών, δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Σειρά ενεργειών οι οποίες έχουν γίνει, όχι χωρίς τη συμμετοχή και όχι χωρίς την υποστήριξη των δυτικών εταίρων μας, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, λειτουργούν υπονομευτικά ως προς την ιδέα της σύγκλησης διάσκεψης», τόνισε ο κ. Λαβρόφ, όπως μετέδωσαν την Τρίτη το απόγευμα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

O ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε πολλές διευκρινήσεις, αναφερόμενος μόνον στο τελευταίο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο οποίο υπάρχουν θετικές κρίσεις για τη συριακή αντιπολίτευση και καταδικαστικές αναφορές στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της διάσκεψης είναι το διήμερο 15ης – 16ης Ιουνίου.

Θετικές στην άρση του εμπάργκο οι ΗΠΑ

Τη στήριξή τους στην απόφαση των 27 της ΕΕ εξέφρασαν την Τρίτη οι ΗΠΑ, σαν μια ένδειξη «απόλυτης υποστήριξης» στους αντάρτες οι οποίοι μάχονται το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Μολονότι πρόκειται για απόφαση η οποία αφορά την ΕΕ και μόνο, υποστηρίζουμε την ελάφρυνση του εμπάργκο σαν μέρος των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας να δείξει την υποστήριξη της στη συριακή αντιπολίτευση», ανέφερε σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πάτρικ Βέντρελ.

Πρόσθεσε επίσης ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα δώσει την ευελιξία η οποία χρειάζεται σε κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει τη συριακή αντιπολίτευση με όποιον τρόπο κρίνει σκόπιμο.

Μολονότι οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής έχουν παράσχει στην αντιπολίτευση μόνον επικουρικό και όχι φονικό στρατιωτικό εξοπλισμό, ο κ. Βέντρελ σημείωσε ότι η απόφαση της ΕΕ επιτρέπει και σε τρίτες χώρες να αυξήσουν τη βοήθειά τους στους σύρους αντάρτες.

«Πολύ αργά»

Από την πλευρά τους, οι σύροι αντάρτες κάλεσαν την Ε.Ε. να συγκεκριμενοποιήσει την απόφασή της να άρει το εμπάργκο όπλων προς όφελός τους.

«Θα θέλαμε να είχε ληφθεί νωρίτερα. Ελπίζουμε ότι θα είναι μια απόφαση που θα έχει αποτέλεσμα και όχι μόνο λόγια», δήλωσε ο Κάσεμ Σααντεντίν, εκπρόσωπος της ανώτερης στρατιωτικής διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

«Γιατί να περιμένουν ως τον Αύγουστο; Γιατί να περιμένουν άλλους δύο μήνες; Για να γίνει ο συριακός λαός ακόμη περισσότερο θύμα γενοκτονίας;», αναρωτήθηκε ο κ. Σααντεντίν.

«Έχουμε ανάγκη αντιαεροπορικές συστοιχίες, αντιαρματικούς πυραύλους», πρόσθεσε.

Από την Κωνσταντινούπολη όπου συνεδριάζει, ο Εθνικός Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του, μέσω εκπροσώπου του, ότι η άρση του εμπάργκο, την οποία αποφάσισε η Ε.Ε., είναι ανεπαρκής και έρχεται «πολύ αργά».

«Πρόκειται βεβαίως για ένα θετικό βήμα, αλλά φοβόμαστε ότι θα είναι ανεπαρκές και ότι έρχεται πολύ αργά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Λουάι Σάφι.

«Ο συριακός λαός είναι απογοητευμένος. Πίστευε πως οι δημοκρατίες ενδιαφέρονταν γι' αυτούς που επιθυμούν τη δημοκρατία», συνέχισε ο κ. Σάφι.

«Έχουμε ανάγκη όπλων για να προστατέψουμε τους αμάχους, το συριακό λαό. Τα όπλα είναι ένα στοιχείο, όμως θέλουμε επίσης η Ε.Ε. να υιοθετήσει μια πιο σοβαρή θέση, μια πιο σταθερή θέση», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή