Ρωσία: Πλήγμα για την ειρηνευτική διάσκεψη η άρση του εμπάργκο όπλων για τη Συρία

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 11:44
UPD:14:01
REUTERS/STRINGER

Μέλη του ελέυθερου συριακού στρατού στην πόλη Ντείρ. Η άρση του εμπάργκο όπλων προς τους σύρους αντάρτες αποτελεί πλήγμα για την ειρηνευτική διάσκεψη, ανέφερε η Ρωσία.

A- A A+

Η άρση από την E.E. του εμπάργκο όπλων προς τους σύρους αντάρτες υπονομεύει τις προσπάθειες για την ειρηνευτική διάσκεψη που προσπαθούν οργανώσουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Μόσχα μετά τη χθεσινή απόφαση της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

«Η απόφαση αυτή πλήττει άμεσα τις πιθανότητες για μια ειρηνευτική διάσκεψη», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ αναφερόμενος στην άρση του εμπάργκο που αποφάσισαν οι υπουργοί και η οποία επιτρέπει στις χώρες της Ε.Ε. να προμηθεύσουν με όπλα τους σύρους αντάρτες.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

«Αποφασίστηκε άρση του εμπάργκο παρά τις δηλώσεις από την πλευρά της Ε.Ε. υπέρ μιας λύσης, η οποία θα βασίζεται στη διακήρυξη της Γενεύης (του Ιουνίου του 2012) και παρά τη συμφωνία για την ανάγκη να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη για τη Συρία», δήλωσε ο κ. Ριαμπκόφ.

«Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την πολιτική της Ε.Ε.», πρόσθεσε. «Πρόκειται για μια τακτική δυο μέτρων και δυο σταθμών», υπογράμμισε ο ρώσος αξιωματούχος.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες να άρουν το εμπάργκο όπλων προς τους σύρους αντάρτες. Όμως καμιά χώρα δεν έχει την πρόθεση να στείλει όπλα μέσα στους δύο επόμενους μήνες για να μην βάλει σε κίνδυνο τη ρωσοαμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται να επιτρέψει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης τον Ιούνιο στη Γενεύη.

«Πολύ αργά»

Από την πλευρά τους, οι σύροι αντάρτες κάλεσαν την Ε.Ε. να συγκεκριμενοποιήσει την απόφασή της να άρει το εμπάργκο όπλων προς όφελός τους.

«Θα θέλαμε να είχε ληφθεί νωρίτερα. Ελπίζουμε ότι θα είναι μια απόφαση που θα έχει αποτέλεσμα και όχι μόνο λόγια», δήλωσε ο Κάσεμ Σααντεντίν, εκπρόσωπος της ανώτερης στρατιωτικής διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

«Γιατί να περιμένουν ως τον Αύγουστο; Γιατί να περιμένουν άλλους δύο μήνες; Για να γίνει ο συριακός λαός ακόμη περισσότερο θύμα γενοκτονίας;», αναρωτήθηκε ο κ. Σααντεντίν.

«Έχουμε ανάγκη αντιαεροπορικές συστοιχίες, αντιαρματικούς πυραύλους», πρόσθεσε.

Από την Κωνσταντινούπολη όπου συνεδριάζει, ο Εθνικός Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του, μέσω εκπροσώπου του, ότι η άρση του εμπάργκο, την οποία αποφάσισε η Ε.Ε., είναι ανεπαρκής και έρχεται «πολύ αργά».

«Πρόκειται βεβαίως για ένα θετικό βήμα, αλλά φοβόμαστε ότι θα είναι ανεπαρκές και ότι έρχεται πολύ αργά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Λουάι Σάφι.

«Ο συριακός λαός είναι απογοητευμένος. Πίστευε πως οι δημοκρατίες ενδιαφέρονταν γι' αυτούς που επιθυμούν τη δημοκρατία», συνέχισε ο κ. Σάφι.

«Έχουμε ανάγκη όπλων για να προστατέψουμε τους αμάχους, το συριακό λαό. Τα όπλα είναι ένα στοιχείο, όμως θέλουμε επίσης η Ε.Ε. να υιοθετήσει μια πιο σοβαρή θέση, μια πιο σταθερή θέση», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή