Συρία: Έτοιμο το καθεστώς για έρευνα του ΟΗΕ περί χρήσης χημικών όπλων

Δηλώσεις του αναπλήρωτή υπουργού Εξωτερικών
Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 21:32
UPD:21:39
REUTERS/GEORGE OURFALIAN

Φωτογραφία της 23ης Μαρτίου που απεικονίζει πτώματα ζώων να κείτονται στο έδαφος στην περιοχή Καν Αλ-Ασάλ βόρεια του Χαλεπιού στη Συρία. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι  οι θάνατοι προκλήθηκαν από επίθεση με χημικά όπλα.

A- A A+

Έτοιμη να δεχθεί εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τη διερεύνηση της χρήσης χημικών όπλων στην εμφύλια σύρραξη δηλώνει η κυβέρνηση της Συρίας, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φεϊζάλ Μουκντάντ, την Πέμπτη.

«Ήμαστε έτοιμοι από νωρίτερα, είμαστε έτοιμοι και τώρα αμέσως να δεχθούμε την επιτροπή την οποία συνέστησε ο Μπαν Κι Μουν για να διερευνήσει τι συνέβη στην Καν Αλ Ασάλ», υπογράμμισε ο κ. Μουκντάντ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Θα παραμείνει στη Συρία ο διαμεσολαβητής Λακντάρ Μπραχίμι

Η Συρία συμφώνησε να υποδεχτεί ομάδα των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να αποσαφηνιστεί, αν έχει γίνει και από ποιον χρήση χημικών όπλων στη χώρα. Αυτό διεμήνυσε ο Σύρος υπουργός εξωτερικών Φεϊζάλ Μεκντάντ. Η κυβέρνηση είχε ζητήσει και στο παρελθόν να γίνει σχετική έρευνα μετά την επίθεση στο Καν Αλασάλ, κοντά στο Χαλέπι, όπου σύμφωνα με τις αρχές έχασαν τη ζωής τους περισσότερα από 30 άτομα. Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αρχίσουν νέο κύκλο ειρηνευτικών συνομιλιών προκειμένου να βρεθεί μία διπλωματική λύση για τον εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στο καθεστώς Άσαντ και τους αντάρτες στη Συρία. Ο κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού συνδέσμου για τη συριακή κρίση Λακντάρ Μπραχίμι αποφάσισε να παραμείνει στη χώρα, παρά τις αρχικές του αμφιβολίες για την παρουσία του εκεί λόγω των αποκλίσεων μεταξύ του Οργανισμού και των Αράβων ηγετών. Οι διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι ο Μπραχίμι θα έχει ρόλο κλειδί στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να πραγματοποιηθεί μία συνδιάσκεψη για τη Συρία, ίσως και μέσα στον Μάιο.

Η Συρία είχε ζητήσει αρχικώς την έρευνα, όταν είχε κατηγορήσει τους αντάρτες της αντιπολίτευσης για χρήση χημικών όπλων στην συγκεκριμένη περιοχή, κοντά στο Χαλέπι, στις 23 Μαρτίου, σε μια επίθεση κατά την οποία οι αρχές εκτιμούν ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι.

Το συριακό καθεστώς έχει βρεθεί εν μέσω ισχυρής διεθνούς πίεσης για πιθανή χρήση από την πλευρά του απαγορευμένων τύπων όπλων.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δηλώσει ότι θεωρούν ότι ο συριακός στρατός έχει κάνει χρήση χημικών όπλων, ωστόσο αναμένουν αδιάσειστες αποδείξεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή