ΗΠΑ - Βρετανία: Στοιχεία για χρήση χημικών όπλων στη Συρία

«Όλες οι επιλογές στο τραπέζι», σημειώνει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 18:46
UPD:21:54
REUTERS/POOL
O αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ επιβεβαίωσε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία σε δηλώσεις του στο Αμπου Ντάμπι.
A- A A+

Για πεποίθηση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ότι το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση χημικών αερίων, τύπου σαρίν, σε μικρή κλίμακα, κατά των σύρων ανταρτών, έκανε λόγο σε δηλώσεις του, από το Αμπού Ντάμπι, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος παρέδωσε σχετική επιστολή με τον τύπο των χημικών όπλων των οποίων πιστεύεται ότι έχει γίνει χρήση σε συγκεκριμένα μέλη του Κογκρέσου.

Στην επιστολή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Χέιγκελ, αναφέρεται ότι οι ιθύνοντες των βασικών υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ θεωρούν ότι, με βάση διάφορα στοιχεία, μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό το καθεστώς της Δαμασκού να έχει κάνει χρήση χημικών όπλων, σε μικρή κλίμακα, στη Συρία.

«Όλες οι επιλογές στο τραπέζι»

Οι ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες με τις σύμμαχές τους χώρες για τα επόμενα βήματά τους σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι «ξεπεράστηκαν οι κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει πως τα χημικά όπλα της Συρίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της χώρας, οπότε και εκείνη είναι πιθανότερο να έχει κάνει χρήση τους.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για τη συγκέντρωση περισσότερων αποδείξεων ώστε να στοιχειοθετηθούν τα ευρήματα των υπηρεσιών ασφαλείας.

YOUTUBE/CNN
Φόρεϊν Όφις: Έγκλημα πολέμου η χρήση χημικών

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, σημείωσε την Πέμπτη ότι στα χέρια του βρίσκονται επίσης πληροφορίες και στοιχεία για χρηση χημικών όπλων από πλευράς συριακού καθεστώτος.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Χρήση του αερίου σαρίν από τον Άσαντ βεβαίωσε ο Χέιγκελ

Ο Τσακ Χέιγκελ, υποστήριξε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στοιχεία ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν σε μικρή κλίμακα χρήση του αερίου σαρίν.

Η διπλωματία του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ να συνεργαστεί με όλα τα διεθνή σώματα για να αποδείξει ότι η χρήση τέτοιοων όπλων δεν αποτέλεσε προσωπική του εντολή.

«Έχουμε λίγες αλλά πειστικές πληροφορίες από διαφορετικές πηγές οι οποίες αποδεικνύουν χρήση χημικών όπλων στη Συρία, μεταξύ αυτών και αερίου σαρίν. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η χρήση χημικών όπλων αποτελεί έγκλημα πολέμου», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή