Κέρι: Ο Άσαντ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 13:05
UPD:13:37
REUTERS/POOL

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντήθηκε στη Ρώμη με τον τον ιορδανό ομόλογό του Νάσερ Τζουντέχ. Στο πλαίσιο της συνάντησής τους ο αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία.

A- A A+

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επανέλαβε σήμερα στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρώμη ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία.

Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο συνάντησης με τον τον ιορδανό ομόλογό του Νάσερ Τζουντέχ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών α εργαστεί μαζί μας για να προσπαθήσουμε να φέρουμε μαζί όλες τις πλευρές στο τραπέζι ώστε να εγκαθιδρυθεί μια μεταβατική κυβέρνηση, προϊόν κοινής συναίνεσης, πράγμα που σημαίνει κατά τη γνώμη μας ότι ο πρόεδρος 'Ασαντ δε θα συμμετάσχει σε αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Κέρι στους δημοσιογράφους.

REUTERS

Από την πλευρά του ο κ. Τζουντέχ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι σύροι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ιορδανία είναι πιθανό να αποτελέσουν το 40% του ιορδανικού πληθυσμού στα μέσα του επόμενου έτους.

«Για την ώρα, οι σύροι πρόσφυγες αντιπροσωπεύουν το 10% του πληθυσμού μας, ωστόσο με τον τρέχοντα ρυθμό, ο αριθμός αυτός θα φθάσει το 20% με 25% ως το τέλος του έτους και αναμφίβολα το 40% περίπου στα μέσα του 2014»,  είπε ο κ. Τζουντέχ.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων», πρόσθεσε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Τζον Κέρι: Καμία θέση για τον Άσαντ στην επόμενη μέρα

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, ξεκαθάρισε από τη Ρώμη ο Τζον Κέρι.

Ο κ. Κέρι επιβεβαίωσε την αποδέσμευση επιπλέον βοήθειας ύψους 100 εκατ. δολαρίων προς τους σύρους πρόσφυγες. Το ήμισυ του ποσού αυτού θα δοθεί στην Ιορδανία, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα κύματα των σύρων προσφύγων.

Οι προετοιμασίες για μια διεθνή διάσκεψη με στόχο την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση συνεχίζονται, δήλωσε ακόμα ο κ. Κέρι, ο οποίος στη διάρκεια επίσκεψής του αυτήν την εβδομάδα στην Μόσχα συμφώνησε να συνεργαστεί με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η διάσκεψη είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί ως τα τέλη Μαΐου, ίσως στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον κ. Κέρι, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία, Ρόμπερτ Φορντ, συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή