Κόσμος
Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 21:32

Συρία: Έτοιμο το καθεστώς για έρευνα του ΟΗΕ περί χρήσης χημικών όπλων

Έτοιμη να δεχθεί εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τη διερεύνηση της χρήσης χημικών όπλων στην εμφύλια σύρραξη δηλώνει η κυβέρνηση της Συρίας.

Έτοιμη να δεχθεί εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τη διερεύνηση της χρήσης χημικών όπλων στην εμφύλια σύρραξη δηλώνει η κυβέρνηση της Συρίας, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φεϊζάλ Μουκντάντ, την Πέμπτη.

«Ήμαστε έτοιμοι από νωρίτερα, είμαστε έτοιμοι και τώρα αμέσως να δεχθούμε την επιτροπή την οποία συνέστησε ο Μπαν Κι Μουν για να διερευνήσει τι συνέβη στην Καν Αλ Ασάλ», υπογράμμισε ο κ. Μουκντάντ.

Η Συρία είχε ζητήσει αρχικώς την έρευνα, όταν είχε κατηγορήσει τους αντάρτες της αντιπολίτευσης για χρήση χημικών όπλων στην συγκεκριμένη περιοχή, κοντά στο Χαλέπι, στις 23 Μαρτίου, σε μια επίθεση κατά την οποία οι αρχές εκτιμούν ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι.

Το συριακό καθεστώς έχει βρεθεί εν μέσω ισχυρής διεθνούς πίεσης για πιθανή χρήση από την πλευρά του απαγορευμένων τύπων όπλων.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δηλώσει ότι θεωρούν ότι ο συριακός στρατός έχει κάνει χρήση χημικών όπλων, ωστόσο αναμένουν αδιάσειστες αποδείξεις.