Χέιγκελ: Διερευνάται η χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 09:04
UPD:09:12
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιάπωνα ομόλογό του Ιτσουνόρι Ονοντέρα.

A- A A+

Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία συνεχίζουν να εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, χωρίς να διευκρινίσει αν η επιβεβαίωση της χρήσης αυτών των όπλων θα ανοίξει το δρόμο για στρατιωτική δράση.

«Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τι συμβαίνει, πότε και πού, με τους συμμάχους και τις υπηρεσίες πληροφοριών μας», ανέφερε ο κ. ο Χέιγκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιάπωνα ομόλογό του Ιτσουνόρι Ονοντέρα.

YOUTUBE/ASSOCIATEDPRESS

Τσακ Χέιγκελ και Τζέι Κάρνεϊ για τη Συρία

Την προηγούμενη Πέμπτη οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν για πρώτη φορά πως το συριακό καθεστώς μπορεί να χρησιμοποίησε χημικά όπλα, υπογραμμίζοντας πως οι πληροφορίες που διαθέτουν δεν είναι επαρκείς για να τους παρέχουν τη βεβαιότητα ότι η Δαμασκός πέρασε την «κόκκινη γραμμή» που έχει ορίσει ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε πως «περιμένουμε περισσότερα στοιχεία».

«Ο ρόλος και η ευθύνη μου είναι να παρουσιάσω στον πρόεδρο επιλογές για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης. Δεν θα συζητήσω αυτές τις επιλογές δημόσια», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε την Παρασκευή πως αν επιβεβαιωθεί η χρήση αερίου σαρίν «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

REUTERS
ΗΠΑ: Έρευνες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία συνεχίζουν να εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε την Παρασκευή πως αν επιβεβαιωθεί η χρήση αερίου σαρίν «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

Ο κ. Χέιγκελ συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Πεντάγωνο με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι.

Οι δύο άντρες αντάλλαξαν απόψεις ειδικά για «την αποτελεσματικότητα της συριακής αντιπολίτευσης και το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ηγέτες της στη διάρκεια της πολιτικής μετάβασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

Ο κ. Μπραχίμι συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Και οι δύο επανέλαβαν πόσο σημαντικό είναι να προωθηθεί μια πολιτική λύση στη Συρία και συζήτησαν την παροχή βοήθειας προς τη συριακή αντιπολίτευση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή