Έκκληση υπέρ της σύστασης κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής απηύθυνε ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μιλώντας στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου - φόρου τιμής στον κομμουνιστή πολιτικό Τζεράρντο Κιαρομόντε.
Σύμφωνα με τον ιταλό πρόεδρο, οι πολιτικές δυνάμεις, τώρα όπως και στο παρελθόν, πρέπει να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να έχουν το θάρρος να πετύχουν ευρείες συμφωνίες.
Ο Ναπολιτάνο αναφέρθηκε στην κυβέρνηση που είχε σχηματισθεί με ευρεία στήριξη των πολιτικών δυνάμεων, το 1976, «για να αντιμετωπιστούν οι απειλές της τρομοκρατίας, του πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης».
Όπως εκτιμούν αναλυτές, με την παρέμβασή του αυτή ο Ναπολιτάνο αποπειράται να παροτρύνει την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά να βρουν κοινό πεδίο διαλόγου που να τις οδηγήσει στην συγκρότηση νέας κυβέρνησης και από την άλλη να ασκήσει κριτική στις θέσεις του Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος καταδικάζει όλα τα λεγόμενα «παραδοσιακά πολιτικά κόμματα».
Γκρίλο: Η Ιταλία μπορεί να έχει το τέλος της Ελλάδας
Νωρίτερα, ο ο επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων» Μπέπε Γκρίλο υποστήριξε πως «η Ιταλία δεν θα έχει το τέλος της Κύπρου αλλά μπορεί να έχει το τέλος της Ελλάδας».
Ο ιταλός ηθοποιός και πολιτικός έγραψε στο ιστολόγιό του πως «όσα εκτυλίχθηκαν στην Κύπρο διαψεύδουν για μία ακόμη φορά αυτά που υποστηρίζουν οι ιταλικές τράπεζες, οι δημοσιογράφοι, που μιλούν άσκοπα για καταπολέμηση του ρευστού χρήματος, σαν να πρόκειται για υπεράσπιση του πολιτισμού».
«Πρόκειται για ψεύδη, διότι κανένα άλλο μέσο πληρωμής δεν προσφέρει ίδια προστασία και εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διάθεσης όπως το ρευστό χρήμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε στην Κύπρο πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα, όχι σε πιστωτικές κάρτες», σημείωσε ο κ. Γκρίλο.
Στην παρέμβασή του μέσω Διαδικτύου υπογράμμισε ακόμη ότι η «έκβαση της υπόθεσης στην Κύπρο επιβεβαίωσε τη βούληση να προστατευθούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, που είναι και το όριο μέχρι το οποίο υπολογίζεται η περιορισμένης έκτασης αποταμίευση».
Εκτίμησε ωστόσο ότι «σε περίπτωση πτώχευσης της Ιταλίας θα ήταν πολύ δύσκολο- αν όχι αδύνατον- να προστατευθούν όλες οι καταθέσεις των πολιτών μέχρι το ποσό αυτό, διότι είναι πάρα πολλές».
Ο επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων» υποστήριξε ακόμη ότι «η Κύπρος είχε πολλές περισσότερες ομοιότητες με την Μάλτα ή με το Λουξεμβούργο παρά με την Ιταλία ή την Ισπανία».
Αντίθετα, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα κοινά σημεία με την Ελλάδα, τα οποία και εντοπίζει στο «πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, στην οικονομική κρίση και σε μια πολιτική τάξη που δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
«Ένα τέλος σαν και αυτό της Ελλάδας δεν επίκειται αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει, διότι είναι κάτι που εκ των πραγμάτων δεν αποκλείουν ούτε οι χρηματαγορές», κατέληξε ο κ. Γκρίλο.
Πηγή: ΑΜΠΕ