Αναζητώντας κοινό βηματισμό

Σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 17:07
UPD:19:08
ICON/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στο επίκεντρο της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται  το θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων.

A- A A+

Σε εξέλιξη είναι η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου, με ζητούμενο την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων, αλλά και στα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα εν όψει των νέου γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν αποδεχθεί την αναγκαιότητα διατήρησης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ και για το τρέχον έτος, καθώς η τρόικα δεν εμπιστεύεται την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να συλλέξει τα έσοδα που σήμερα συγκεντρώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει δηλώσει από την πλευρά της κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο παράτασης της είσπραξης του τέλους μέσω της ΔΕΗ και το 2013, ενώ και το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό στη θέση του ότι το 2013 είναι η χρονιά κατά την οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Η στάση του κινήματος στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών τέθηκε επί τάπητος και σε έκτακτη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που συγκλήθηκε το απόγευμα.

ICON/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει κάθετα αντίθετη στην παράταση της είσπραξης του τέλους μέσω της ΔΕΗ. Στη φωτογραφία ο Φώτης Κουβέλης κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος, εκφράζοντας  την εκτίμηση ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρουν κατά την αποψινή τους σύσκεψη λύση όσον αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΈΣ

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό στη θέση του ότι το 2013 είναι η χρονιά κατά την οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος εισέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

 «Πρόκειται ουσιαστικά για έναν άλλο φόρο, δηλαδή θα είναι χαμηλότερος απ' ό,τι στην προηγούμενη χρήση», είπε ο κ. Κεδίκογλου και διερωτήθηκε: «Δεν είναι καλύτερα να εξασφαλίσουμε την είσπραξή του, διατηρώντας τον τρόπο και μόνο είσπραξης και διαφοροποιώντας το ποσό και δεδομένων των έκτακτων συνθηκών της ελληνικής οικονομίας;».

«Εκτός εάν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Γιατί σας επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει με τίποτα να υπάρξει ένα δημοσιονομικό κενό, της τάξης κοντά στο δισεκατομμύριο, από μια μη σωστή λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού», πρόσθεσε.

«Μια ρεαλιστική συμφωνία δεν είναι υπό αίρεση. Και είμαι βέβαιος, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, κάθε φορά ο πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί έχουν δείξει υψηλότατο αίσθημα ευθύνης και θα καταλήξουν στη σωστή ρεαλιστική συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε επίσης ότι σύντομα θα ετοιμαστεί και ο μηχανισμός για τον ενιαίο φόρο.

«Θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία και από τα τρία κόμματα, σχετικά με τον τρόπο είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων, ωστόσο η τρόικα αμφισβητεί τη δυνατότητα είσπραξης από οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό, εκτός της ΔΕΗ», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σ. Κεδίκογλου: Κουρεύουμε το χαράτσι (02/04/2013)

Εναλλακτικές λύσεις για να μειώσει το χαράτσι της ΔΕΗ κατά 15-20% και να κάμψει έτσι τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ στη διατήρησή του και για εφέτος, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι ο τρόπος είσπραξης του φόρου ακινήτων παραμένει αγκάθι στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης τρόικας, τόνισε ωστόσο ότι το ποσό που θα καταβληθεί, θα είναι αισθητά χαμηλότερο.

«Αυτήν τη στιγμή γράφουμε το εγχειρίδιο "καλής συμπεριφοράς" για το πώς συμπεριφέρονται τρεις αρχηγοί κομμάτων σε κυβέρνηση συνεργασίας», πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης συμφωνία για τον ίδιο καταστροφικό δρόμο

Για «πλήρη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων στον ίδιο αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο» έκανε λόγο από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιό του για την επικείμενη σύσκεψη.

 «Δεν υπάρχει επί της ουσίας καμία διαφοροποίηση μεταξύ τους, καμία άλλη πρόταση, μονάχα ο μονόδρομος των απολύσεων, των εξοντωτικών φόρων, των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Όλα τα άλλα είναι για τα μάτια του κόσμου, που δεν είναι όμως τυφλός», συμπλήρωσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Aναζητούν επικοινωνιακούς τρόπους για να χρυσώσουν το χάπι

Βολές κατά των τριών κυβερνητικών εταίρων εκτόξευσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

«Οι τρεις μνημονιακοί συνοδοιπόροι αφού μονιμοποίησαν το χαράτσι και δρομολόγησαν ήδη χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τώρα αναζητούν επικοινωνιακούς τρόπους για να χρυσώσουν το χάπι της σκληρής αντικοινωνικής τους πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Διαφοροποιήσεις προς αποφυγή του πολιτικού κόστους

Επίθεση στα κόμματα της συγκυβέρνησης εξαπέλυσε με τη σειρά του το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις είναι για να ρίξει «ο ένας στον άλλον το πολιτικό κόστος».

«Τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν δεσμευτεί απέναντι στην ελληνική πλουτοκρατία και την τρόικα για την προώθηση των μέτρων που ισοπεδώνουν το λαό», σημείωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ανέφερε τέλος πως το πρόβλημα για την εργατική λαϊκή οικογένεια «δεν είναι πώς θα πληρώνει το χαράτσι της ΔΕΗ, τους φόρους και τα χρέη αλλά να απαλλαγεί απ’ αυτό τον βραχνά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή