Αλ. Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε την καταστροφή

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 12:37
UPD:14:00
EUROKINISSI

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013. 

A- A A+

Σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τους πως απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας λένε «ναι» σε όλα.

«Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχθεί την τρόικα του θράσους και των νέων απαιτήσεων. Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να τους υποδεχθεί με μία ανθοδέσμη με "ναι"», ανάφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις.

Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι στη διάρκεια της νέας διαπραγμάτευσης με τους ξένους ελεγκτές η ελληνική πλευρά θα πει τελικά «ναι» στο «χαράτσι», στις απολύσεις και στις ιδιωτικοποίησεις.

Σχετικά με τις ενστάσεις που προβάλλονται από τη ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως από το ΠΑΣΟΚ κυρίως σε ό,τι αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον κ. Σαμαρά ότι τις τελευταίες ημέρες κάνει προσπάθεια να πιέσει τους «δειλούς μπροστά στην λαϊκή κατακραυγή εταίρους, να συναινέσουν κι αυτοί».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς είναι «κορυφαίος εκπρόσωπος του "ναι"», ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την αρχή είπε «ναι σε όλα» και πως «τη στιγμή που ο τόπος φλέγεται, αυτός φλέγεται μόνο για να ξαναγίνει υπουργός» και ότι ο Φώτης Κουβέλης «ενώ ψηφίζει παρών σχεδόν σε όλα, στηρίζει με πάθος την κυβέρνηση που λέει "ναι" σε όλα».

YOUTUBE/ERTSOCIALNETWORKS

Ερωτηθείς μάλιστα για την «κόκκινη γραμμή» που επιμένει να θέτει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σχολίασε πως «δεν έχει κανένα σασπένς η στάση του κ. Κουβέλη, γιατί αυτές οι κόκκινες γραμμές μετατρέπονται σε κόκκινες κορδέλες».

«Είναι ανιστόρητοι», πρόσθεσε, «δεν γνωρίζουν ή δε θέλουν να θυμόμαστε εμείς τον ρόλο που έπαιξαν ιστορικά κάποια σημαντικά "όχι"». Παρατήρησε ακόμη πως «είναι γελοίο να ζητούν να τους εμπιστευτούμε τις ζωές μας, να πιστέψουμε ότι διαπραγματεύονται σκληρά». «Σώζουν την Ελλάδα τρία χρόνια και διαλύουν τον λαό», συνέχισε.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμη πως «είναι πια σαφές σε όλους ότι το διαφημισμένο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης δεν ήταν παρά μόνο μια φούσκα». «Το μόνο που υπάρχει», συνέχισε, «είναι η επέλαση των δανειστών στη ρημαγμένη αυτή χώρα, για να αρπάξουν όσα μπορούν».

«Είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε την καταστροφή»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι πρέπει το ταχύτερο δυνατό να αλλάξει η κυβέρνηση.

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Είδαμε πόσο έτοιμοι ήταν αυτοί να μετακομίσουν από το "όχι" στο "ναι"».

«Εμείς», πρόσθεσε, «είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, τη θέληση για μια αλλαγή πορείας. Είμαστε έτοιμοι οικοδομώντας τις κατάλληλες συμμαχίες με τον Νότο να αντιστρέψουμε τον κυρίαρχο εκβιασμό προς τους δανειστές».

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε στον λαό ότι εμείς αν σε κάτι διαφέρουμε είναι ότι δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε. Δεν πρόκειται να πούμε ναι σε εκβιασμούς και απειλές, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε με τα μνημόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναλλακτικό σχέδιο, απάντησε πως το κόμμα του όλο αυτό το διάστημα δουλεύει και επεξεργάζεται σενάρια πάνω στο οποία θα οικοδομήσει τη διαπραγματευτική του τακτική.

«Θεωρούμε ως δεδομένο ότι θα υπάρξουν εκβιασμοί, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν οι εταίροι τη συντριπτική ήττα της στρατηγική τους», παραδέχθηκε και συνέχεια και εστίασε στο σχέδιο συνεργασίας με τις χώρες του Νότου.

Όπως είπε, «για να πετύχει μια σκληρή διαπραγμάτευση, που κατά την εκτίμησή μας είναι σκληρή σύγκρουση», πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις:

1. Η κυβέρνηση που θα ηγείται αυτής της διαδικασίας να είναι αποφασισμένη και να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει
2. Η πλειοψηφία του λαού να πιστεύει και να στηρίζει αυτήν την προσπάθεια
3. Να υπάρχουν οι κατάλληλες συμμαχίες

«Στην Κύπρο», πρόσθεσε, «υπήρχε μόνο η αποφασιστικότητα του λαού να μη δεχθεί αυτήν την εξέλιξη, δεν υπήρχε κυβέρνηση αποφασισμένη, ούτε υπήρχαν οι κατάλληλες συμμαχίες».

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο ενός εκβιασμού, βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου με γεωπολιτικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά νομιμαστικού πολέμου. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τον πόλεμο [...] Διεκδικούμε να μπει ο λαός μπροστά προκειμένου να αποτρέψουμε την καταστροφή και είμαστε βέβαοι ότι έχουμε όπλα για να αποτρέψουμε την καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε σχέδιο ισχυρής διαπραγματευσης προκειμένου να σωθεί η πατρίδα», επέμεινε.

«Αριστερή κυβέρνηση με ριζοσπαστικές λύσεις»

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση θα συγκροτήσει «αριστερή κυβέρνηση με ριζοσπαστικές λύσεις» επιδιώκοντας όμως τη συσπείρωση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

«Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά από μια μεγάλη πολιτική ανατροπή δεν θα είναι μια κυβέρνηση σαν όλες τις προηγούμενες. Θα έχει ειδικό σκοπό τη σωτηρία της κοινωνίας. Κι εμείς δεν θα λειτουργήσουμε σαν να βρισκόμαστε στην προ κρίσης εποχή. Θα κινηθούμε και έξω από τα 'πολιτικώς ορθά' πλαίσια Θα κάνουμε και επιλογές οι οποίες θα είναι έξω από τα δεδομένα», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα κλείσει την πόρτα σε ανθρώπους «που έχουν κάνει την αυτοκριτική τους και που έχουν γνώσεις που μπορούν να προσφέρουν».

«Θέλουμε να δεχθούμε την ανιδιοτελή προσφορά και προσώπων και δυνάμεων. Τα κριτήρια για το ποιους θα αξιοποίησουμε είναι δικό μας θέμα. Θα αξιοποιήσουμε κάθε προσφορά η οποία γίνεται με ανιδιοτελή κριτήρια», πρόσθεσε.

«Να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα»

Κληθείς να σχολιάσει ευρήματα δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή τοποθέτηση για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το νόμισμα και το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ.

«Το θέμα δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά αν θα έχουμε λιτότητα ή όχι», υπογράμμισε.

Είπε επίσης πως «το βασικό διακύβευμα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα. Λέμε λοιπόν ξεκάθαρα να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα πάση θυσία».

«Τι θα πει "πάση θυσία";», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Θα πει αυτό που είχε πει κάποτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές και ότι αυτές τις βάζει ο ισχυρός». «Εμείς αυτόν τον ρεαλισμό δεν τον αποδεχόμαστε», ξεκαθάρισε. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, «το "πάση θυσία" που λέγεται υποκρύπτει "πάση θυσία" στο μνημόνιο». «Ο ευρωσκεπτικισμός είναι μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη και δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρη την κοινωνία», πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε επίσης να σχολιάσει και τις επικρίσεις της κυβέρνησης και τις ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νόμισμα.

«Θα σοβαρευτούν επιτέλους οι αντίπαλοί μας; Χθες ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι δεν είναι φετίχ το ευρώ, αλλά η σωτηρία της χώρας. Τον καλωσορίζουμε», ανέφερε.

«Ναι» στα δημοψηφίσματα

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει σχεδιασμός για δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ξεκάθαρη απάντηση: «"Ναι" στα δημοψηφίσματα αρκεί να θέτεις το σωστό ερώτημα και να έχεις στόχο».

Εξηγώντας μάλιστα την έντονα επικριτική στάση που είχε κρατήσει όταν έθεσε ζήτημα δημοψηφίσματος ο Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «θέλησε να αξιοποιήσει την πυγμή, τον εκβιασμό των εταίρων, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του λαού».

«Εμείς», πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι ο εκβιασμός αντιστρέφεται όταν αξιοποιείται η δύναμη του λαϊκού παράγοντα».

«Για μας είναι ξεκάθαρο ότι ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να αξιοποιηθεί σε μία σύγκρουση, γιατί αυτό είναι η διαπραγμάτευση. Δείτε τι έγινε στην Ισλανδία. Έθεσε το ζήτημα στον λαό της Ισλανδίας και ο σκληρός εκβιασμός των τραπεζών μετετράπη σε έναν συμβιβασμό πολύ ευνοϊκότερο», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Να περάσουν οι τράπεζες σε δημόσιο έλεγχο»

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «άμεσα πρέπει όσες τράπεζες χρηματοδοτούνται από το ΤΧΣ να περάσουν σε δημόσιο έλεγχο και να αλλάξουν οι διοικήσεις τους».

«Θεωρούμε αδιανόητο σήμερα ο ελληνικός λαός να έχει φορτωθεί ένα δυσβάσταχτο χρέος για τις ανάγκες των τραπεζών και αυτές οι τράπεζες σήμερα να μη βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο», πρόσθεσε.

Για τη λίστα Λαγκάρντ

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για στοχοποίηση των βουλευτών του κόμματος - μελών της Επιτροπής και κατηγόρησε τους κυβερνητικούς εταίρους ότι «κάνουν ό,τι μπορούν για να κουκουλώσουν την υπόθεση». Πρόσθεσε πάντως ότι «είναι τόσο κραυγαλέα τα στοιχεία που δεν μπορούν να την κουκουλώσουν».

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει και ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο, κι αυτό όπως είπε, είναι ότι «όλο αυτό το διάστημα συζητάμε για τη λίστα δεν έχει έρθει ένα τεκμηριωμένο πόρισμα από τον αρμόδιο φορέα για το τι ακριβώς συμβαίνει με αυτές τις καταθέσεις». «Θα μας πουν ποτέ ποιοι είναι οι σκελετοί που κρύβονται πίσω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ;», διερωτήθηκε.

Αναπροσανατολισμός των πόρων του ΕΣΠΑ

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε δυο «μεγάλες απειλές»: την ανεργία και τη φτώχεια. Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη να αναπροσανατολιστούν άμεσα οι ευρωπαϊκοί πόροι του ΕΣΠΑ, προκειμένου «να αντιμετωπιστούν αυτοί οι δύο εφιάλτες».

Έξω από τα πλαίσια της νομιμότητας το ΤΑΙΠΕΔ

Σε ερώτηση για τις αποκρατικοποιήσεις ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε  «έγκλημα» την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «σκανδαλώδη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ» που «γεννά ερωτηματικά για τις μεθοδεύσεις και τους σκοπούς αυτής της λειτουργίας».

«Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί έξω από τα πλαίσια της νομιμότητας και της διαφάνειας και έξω από τη λογική κάθε δημόσιου ελέγχου», παρατήρησε, κάνοντας ειδική μνεία στην αντικατάσταση της κ. Άννας Ζωηρού από μέλος του διοικητικού του συμβουλίου

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή