Το απρόσμενο τίμημα μιας υλιστικής διάβρωσης

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013 11:30

Γεμάτη απρόβλεπτες καταστάσεις και πικρό χιούμορ, η – βραβευμένη με SIAE - ανατρεπτική κωμωδία του Τζιάννι Κλεμέντι, «Ο Εβραίος», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

A- A A+

Υποταγμένοι στη σαγήνη του χρήματος, εθισμένοι κάτοχοι μιας περιουσίας που ποτέ δεν τους ανήκε, οι εφησυχασμένοι ήρωες μιας ουρανοκατέβατης χλιδής βυθίζονται στα Τάρταρα του φόβου από το επίμονο χτύπημα μιας πόρτας, από μια βίαιη εισβολή συνείδησης.

Γεμάτη απρόβλεπτες καταστάσεις και πικρό χιούμορ, η – βραβευμένη με SIAE - ανατρεπτική κωμωδία του Τζιάννι Κλεμέντι, «Ο Εβραίος», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ελεύθερη απόδοση και διασκευή του Πέτρου Νάκου, στο θέατρο Altera Pars.

Θυμίζοντας έντονα τη σημερινή Ελλάδα της αδύναμης οικονομίας, της πολιτικής αβεβαιότητας, της φτώχειας και της ανασφάλειας, η ιστορία του έργου εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη του 1955, όταν η χώρα παλεύει να σταθεί στα πόδια της.

«Φωτεινή» και προκλητική εξαίρεση στις δυσκολίες αυτής της εποχής είναι το ζεύγος Τσιγαρίδα, το οποίο απολαμβάνει μία πλούσια και πολυτελή ζωή, από εκείνη την παράξενη νύχτα του ΄43. Τότε, που του χαμογέλασε απρόσμενα η τύχη, όταν κατά τη διάρκεια της Κατοχής, από ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, καρπώθηκαν μία μεγάλη ξένη περιουσία, την οποία είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν στον εβραίο ιδιοκτήτη της μετά τη λήξη του πολέμου.

Όμως, ο Εβραίος δεν εμφανίστηκε ποτέ και, 13 χρόνια μετά, το ζεύγος είναι πεπεισμένο ότι πλέον του ανήκουν τα πάντα και δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Μέχρι τη στιγμή, που κάποιος χτυπά επίμονα την πόρτα τους. Ο τρόμος ότι θα γυρίσουν ξανά στη φτώχεια τούς κυριεύει και, όσο επιμένει ο άγνωστος επισκέπτης, η αίσθηση  της πραγματικότητας  χάνεται σαδιστικά, οδηγώντας το ζευγάρι στην απόλυτη παράνοια και σε ένα αναπάντεχο τέλος.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος, σκηνικά - κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα, σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας, επιμέλεια μουσικής - ήχων: Ιάκωβος Δρόσος, βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Ασημακόπουλος. Παίζουν: Μίνα  Χειμώνα, Χάρης  Σώζος, Μπάμπης  Κλαλιώτης.

Πληροφορίες

Θέατρο Altera Pars, Μεγάλου Αλεξάνδρου 123 – Κεραμεικός, τηλ. 210 3410011. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 20.00. Διάρκεια παράστασης: 90΄. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς