Ανοίγει ξανά τις πύλες του το «Μαλλιαροπούλειο» θέατρο της Τρίπολης

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 13:12
A- A A+

«Ο συμβολαιογράφος» του Νίκου Βασιλειάδη είναι η παράσταση που - την Παρασκευή 22 Μαρτίου -  θα ανοίξει για το κοινό ένα από τα λίγα εναπομείναντα αιωνόβια θέατρα της χώρας. Ο λόγος για το «Μαλλιαροπούλειον» θέατρο της Τρίπολης, η λειτουργία του οποίου σχετίζεται άμεσα με την ιστορία της πόλης.

Η ιστορία του θεάτρου

Δώρο τού γιατρού Ιωάννη Μαλλιαρόπουλου στο κοινό της πόλης, φτιαγμένο σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα των ανακτόρων Αναστασίου Μεταξά, εγκαινιάστηκε στις 10 Φεβρουαρίου1910 και από τότε φιλοξένησε πολλά θεατρικά σχήματα, με διακεκριμένους καλλιτέχνες.

Μέχρι τα μέσα του 1960, το «Μαλλιαροπούλειο» φιλοξενούσε διάφορους θιάσους και παντός είδους εκδηλώσεις, κυρίως όμως λειτουργούσε ως κινηματογράφος. Μια δεκαετία νωρίτερα είχαν ήδη αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές που έβλεπαν ότι με το γκρέμισμά του θα απελευθερωνόταν το πιο κεντρικό και ακριβό οικόπεδο της πόλης, κατάλληλο για άλλες περισσότερο επικερδείς χρήσεις. Αυτές οι φωνές πήραν και τυπική έγκριση την περίοδο της δικτατορίας, οπότε εκδόθηκε απόφαση κατεδαφίσεως, την οποία προσυπέγραψε το 1975 και η συγκυρία, καθώς κατέρρευσε η στέγη τού κτιρίου.

Συγχρόνως, όμως, άρχισαν οι δημοτικές αρχές να δίνουν σημασία και στις φωνές που ήθελαν τη σωτηρία του θεάτρου. Να σημειωθεί ότι η τελευταία ανακαίνισή του για την πρώτη περίοδο λειτουργίας του ολοκληρώθηκε με την τελετή των εγκαινίων στις 29 Δεκεμβρίου1910.
Νέα περίοδος ζωής

Μετά από χρόνια, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 ξεκινά η νέα περίοδος ζωής ενός αρκετά ταλαιπωρημένου θεάτρου, που διεκδικεί ξανά τη θέση του ανάμεσα στους  «θησαυρούς» πολιτισμού της χώρας μας.

Τριήμερο πρόγραμμα λειτουργίας

Παραστάσεις έχουν ανακοινωθεί, επίσης, για το Σάββατο 23 Μαρτίου με την Εθνική Λυρική Σκηνή να έχει την τιμητική της («Όπερα της βαλίτσας») και την Δευτέρα 25 Μαρτίου με τους μουσικούς Γιώργο Ανδρέου, Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, Ευτυχία Μητρίτσα και Μαρία Παπαγεωργίου να στήνουν το δικό τους δρώμενο.

Παρασκευή 22 Μαρτίου
«Ο συμβολαιογράφος», μια τραγική κωμωδία του Νίκου Βασιλειάδη. Στο ρόλο της Ερασμίας η Υρώ Μανέ.

Σάββατο 23 Μαρτίου
Τραβιάτα, από την «Όπερα της βαλίτσας» της «Εθνικής Λυρικής Σκηνής»

Κυριακή 24 Μαρτίου
Μουσική παράσταση: Γιώργος Ανδρέου, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Ευτυχία Μητρίτσα, Μαρία Παπαγεωργίου. Τέσσερις δημιουργοί. Δύο διαφορετικές γενιές. Μία κοινή ανάγκη για «επί σκηνής» έκφραση.

Προσεχώς: Τον Απρίλιο, η «Θεατρική Ομάδα Τρίπολης» θα παρουσιάσει το έργο του Φρ. Ντύρρενματ, «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας».
 

Προτεινόμενα για εσάς